Student and teacher perceptions on benefits and challenges of using blogs in English in foreign language reading classes
İngilizce okuma derslerinde blog kullanmanın faydaları, zorlukları ve bu zorlukların muhtemel çözümleri hakkında öğretmen ve öğrenci algıları
- Tez No: 379907
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERİHAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen görüĢleri, öğrenci görüĢleri, okuma derslerinde blogkullanımı, Ġngilizce öğretiminde teknoloji, blog kullanımının faydaları ve zorlukları, Teacher perception, student perception, use of blogs in reading classes, technology in EFL, benefits and challenges of blogs
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, okuma derslerinde blog kullanımının faydaları ve zorlukları incelenmiştir. Ayrıca okuma derslerinde blog kullanımıyla ilgili belirtilen zorlukların üstesinden gelebilmek için uygulanabilecek muhtemel çözümler araştırılmıştır. Bu çalışma Türkiyedeki bir özel üniversitede, 2012-2013 Akademik yılı Bahar döneminde, 104 orta düzeyde İngilizce öğrenen öğrenci ve 5 İngilizce okutmanıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kullanılan veriler, öğrencilere uygulanan bir anket ve İngilizce okutmanlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda toplanmıştır. Öğrencilerin, güz ve bahar döneminde okuma derslerinde blog kullanımından sonra, öğrencilere anket uygulanmıştır. Bu anket beş bölümden oluşmaktadır. Anketin ilk üç kısmı Likert ölçeği formatında olup sırasıyla öğrencilerin okuma derslerinde blog kullanımının faydaları, zorlukları ve okuma derslerinde blog kullanımıyla ilgili genel görüşlerini araştırmıştır. Anketin dördüncü kısmında açık uçlu sorular sorulmuş, anketin beşinci kısmında öğrenciler hakkında demografik bilgi toplanmıştır. Öğrencilerden bu veriler toplandıktan sonra, beş İngilizce okutmanıyla görüşmeler yapılmış ve okutmanların, okuma derslerinde blog kullanımının faydaları, zorlukları ve bu zorlukların muhtemel çözümleri ile ilgili fikirleri araştırılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular blogların öğrencilerin özellikle okuma ve yazma becerilerini geliştirdiğini, dil ve kelime bilgilerini arttırdığını, öğrencileri konu üzerinde daha fazla araştırma yapmaları ve okuma derslerine daha aktif olarak katılmaları için motive ettiğini göstermiştir. Bunun yanında, bloglardaki konu seçimi, internet erişimi, blogların dinleme ve konuşma becerileri üzerinde fazla etkili olmaması ve bloglar üzerinden öğrencilere not verilmesi gibi konular blogları kullanırken göz önünde bulundurulması gereken noktalardır. Araştırmanın sonuçlarına dayanarak, bu zorluklara çözüm olarak bloglara daha fazla resim, video ve dinleme becerilerini geliştirebilecek materyaller yüklenmesi, bloglar üzerinde net yönergeler verilmesi ve bu yönergelerin örneklerle desteklenmesi, okul içerisinde yeterli internet erişimi sağlayabilecek altyapı oluşturulması ve öğrenci performansı değerlendirme ölçütlerinin öğrencilerle dönem başında paylaşılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the benefits and challenges of using blogs in English as a Foreign Language (EFL) reading classes. The study also examined the possible solutions to the challenges of using blogs in reading classes. The study was conducted with 104 pre-intermediate students and five instructors of English at the English Preparatory School of a private university in Turkey in the spring semester of the 2012-2013 academic year. The data for this study were collected through a questionnaire administered to students and interviews with teachers. The questionnaire was administered to the students after they had used blogs in their reading classes in the fall and spring semesters. The questionnaire had five parts. The first three parts were in the form of a Likert scale and they investigated students' ideas about the benefits, challenges and general ideas of using blogs in reading classes, respectively. In the 4th part of the questionnaire, open-ended questions were asked and in the 5th part, demographic information about students was collected. After the data were collected from students, five instructors were interviewed about the benefits and challenges of using blogs in reading classes and their suggestions to overcome these challenges were investigated. The findings of the study indicated that blogs provided many advantages to the students, especially for improving various skills such as reading and writing and vocabulary and grammar knowledge. They also motivated students to attend reading classes more actively and to do more research on the topic. However, results also showed that there were important things to consider on the blogs. These include the choice of topics, access to the Internet, ineffectiveness of blogs for listening and speaking classes. Grading was also brought up as a challenge on the blog. As solutions to the challenges, adding more pictures, videos, and links and listening texts to the blog, giving clearer instructions on the blog and supporting them with examples, providing the necessary infrastructure for internet connection at school, and sharing the grading rubric with students at the beginning of the semester were recommended.