Low pay dynamics in Turkey before and during the 2009 economic crisis
2009 ekonomik krizi öncesinde ve sırasında Türkiye'nin düşük gelir dinamikleri
  1. Tez No: 379923
  2. Yazar: DENİZ PLEVNELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM DAYIOĞLU TAYFUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük gelir, düşük gelir dinamikleri, kalıcı düşük gelir, ekonomik kriz, işgücü piyasası geçişleri, Low pay, low pay dynamics, persistent low pay, economic crisis, labor market transitions
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'de 2009 ekonomik krizinin işgücü ve düşük gelir dinamikleri üzerindeki etkisine ilişkin bir çalışma henüz bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, düşük gelirli kişiler üzerine yoğunlaşarak kriz dönemi boyunca düşük gelir dinamiklerinin ne yönde değiştiğini görmektir. Çalışmada temel olarak düşük gelir grubuna giriş ve çıkışlar ile bu geçişleri yapan kişilerin karakteristikleri, düşük gelir ve kalıcı düşük gelir grubunun kompoziyonu ve krizle beraber bunlarda meydana gelen değişimler incelenmektedir. Bu amaçla kullanılmış olan ve aynı kişilerin dörder yıl boyunca takip edilmesini mümkün kılan iki Gelir ve Yaşam Koşulları panel veri setinin biri kriz öncesi dönemi kapsamaktayken ikincisi kriz dönemini kapsamaktadır. Çalışmada ilk önce farklı istihdam durumları arasındaki geçişler incelenmiştir. Ardından krizden önceki dönemde ve krizi kapsayan dönemde düşük gelir ile yüksek gelir arasındaki koşullu geçişler ile düşük gelir grubunun kompozisyonu incelenmiş ve krizin bir değişime neden olup olmadığı ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Son olarak kalıcı düşük gelirin derecesine bakılmıştır. Tüm bu analizler sonucunda görülmüştür ki krizden sonra düşük gelirden çıkış oranında meydana gelen azalma nedeniyle düşük gelirli olma durumu artmıştır. Bununla beraber kalıcı düşük gelir oranlarında kriz döneminde anlamlı bir artış gözlemlenmemektedir. Çalışmada bunun nedeni 2010 yılı ile başlayan toparlanma sürecine bağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The impact of the 2009 crisis on employment and low pay dynamics is yet to be analyzed in Turkey. In this study, we attempt to understand how employment status has changed over the crisis period with particular emphasis on wage earners and the low paid among this group. We study entry into and exit from low pay, the correlates of these transitions, composition of the low paid and persistence in low pay both before and during the crisis period. The analysis is done by using the panel component of the Statistics on Income and Living Conditions, which allows us to follow the same individuals for a period of four years. Using two separate panels belonging to pre-crisis and crisis periods, we are able to observe the labor market effects of the 2009 crisis. We start our analysis by examining the transitions between different employment states. Then, conditional transitions between low and high paid states and composition of low paid individuals are investigated both before and during the crisis to see if there is a change in transition rates or of its composition during the crisis. Lastly, the degree of low pay persistence is examined. It is observed that the incidence of low pay increased after the crisis, and this is primarily due to the lower exit rate from low pay. However, persistence in low pay does not show an increase over the crisis period, which we attribute to the rapid recovery of the labor market in 2010.