Work discipline compound personality scale development with Item Response Theory
İş disiplini birleşik kişilik ölçeğinin Madde Tepki Kuramı ile geliştirilmesi
  1. Tez No: 379924
  2. Yazar: MEHMET GÜLTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YONCA TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, bütünleşik ölçek, iş performansı, madde tepki kuramı, durumsal kuvvet, Personality, compound scale, job performance, item response theory, situational strength
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Büyük Beşli kişilik faktörleri farklı kurumsal sonuçlarla farklılaşan şekillerde ilişkilidir. Bu kişilik faktörlerinden en önemlisi olan öz disiplin faktörünün bile yordayıcılığı meslek ve durumlara göre farklılık gösterir. Büyük Beşli kişilik faktörlerinin alt boyutlarından iş ile ilgili olanları bir araya getirerek tasarlanan ölçeklerin yordayıcı gücünü arttırdığı yazında görülmektedir. Bu çalışmada Büyük Beşli faktörlerinin görev performansı ile ilişkili olan alt boyutları birleştirilerek bütünleşik bir kişilik ölçeği geliştirilmiştir. Bütünleşik kişilik ölçeğinin yordayıcı gücünün Büyük Beşli faktörlerinden daha yüksek olacağı tahmin edilmektedir. Bütünleşik kişilik ölçeğinin, üniversitede araştırma görevlilerinin beraber çalıştıkları bir öğretim üyesi tarafından değerlendirimiş olan iş performanslarını istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yordadığı bulunmuştur. Oluşturulan ölçek, madde tepki kuramı (MTK) uygulaması ile elde edilen madde ayırdedicilik parametresi ve madde bilgi fonksiyonu kullanılarak, en iyi çalışan maddeler kullanılarak kısaltılmıştır. Böylelikle, araştırma sınırlı sayıda görülen kişilik ölçeği geliştirilmesinde MTK kullanımı yazınına da katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
The Big Five personality factors differentially relate to various organizational criteria. The most notable characteristic of personality scales while used in prediction is that they are criteria dependent. Nevertheless, even the predictive power of the most promising of the factors (i.e., conscientiousness) varies across occupations and situations. Increasing the specificity of a measurement instrument by designing the instrument considering criterion-relevant facet-level behaviors has been shown to improve prediction. In this study I developed a compound scale that uses facet level constructs of the Five Factor Model (FFM). By using an empirical and rational match between predictors and criteria, predictive power of the scale is expected to be better than conventional FFM factors. In the development of this compound scale, first the literature was reviewed to identify the personality facets that predict work behavior/performance. Indicator items of these facets were obtained from the International Personality Item Pool. Items were put to empirical analysis based on Classical Test Theory (CTT) and Item Response Theory (IRT) in order to fine-tune the instrument by identifying the best items. The compound scale correlation with task performance was larger than the BFI factor compound. Herein, the proposed study will contribute to the literature on facet-based compund scales and the IRT applications in personality scale development.