External relations of iİzmir in the 19th and early 20th centuries: The case of Ottoman Greeks
19. yüzyılda ve 20. yüzyılın ilk yıllarında İzmir'in dış ilişkileri: Rum örneği
- Tez No: 379922
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH TAYFUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rum tüccarlar, İzmir, Avrupalı Güçler, Osmanlı Devleti, Ottoman Greek merchants, İzmir, the Ottoman State, European Powers
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez, 19. yüzyıl boyunca ve 20. yüzyılın ilk yıllarında İzmir'deki Rum tüccar cemaatinin dış aktörlerle olan ticari ilişkilerini, Avrupalı Güçler, Osmanlı Devleti ve Rum cemaati üçgeni çerçevesinde tanımlamaktadır. Devlet dışı aktörlerin önemli ölçüde rol aldığı bir liman şehri olan İzmir'de, Rum tüccarlar otonom bir sınıf olarak ortaya çıkmış, 19. yüzyıl boyunca İzmir'in ticari anlamdaki gelişmesine ve aynı zamanda Osmanlı Devleti'nin Avrupa merkezli ekonomiyle bütünleşme sürecine ekonomik anlamda katkıda bulunmuştur. Bu çerçevede, devlet dışı aktörleri temsil eden bir sınıf olarak İzmir'deki Rum tüccarların yükselişinin tarihsel perspektiften analizi bu tezin esas amacıdır. Dış aktörlerle otonom olarak ilişki kuran İzmir'deki Rum tüccar cemaatinin yükselişinin ardında yatan temel nedenler incelenmiş, iç ve dış faktörlerin yanı sıra Avrupalı güçlerden bağımsız olarak kendi iç dinamiklerinin de bu süreçteki önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to define the external relations of the Ottoman Greek merchant community in İzmir in the triangle of the European powers, the Ottoman Empire, and the larger Ottoman Greek community during the 19th and early years of the 20th century. In the port city of İzmir, where non-state actors played an active role, the Ottoman Greek merchant community emerged as an autonomous class and contributed predominantly to İzmir's commercial development as well as to the integration process of the Ottoman Empire within a European-centered economy. In this framework, the primary concern of this research is to analyze the rise of the Ottoman Greek merchant community that represented the non-state actors in İzmir from an historical perspective. Therefore, this thesis attempts to explore the main reasons behind the rise of the Ottoman Greek merchant community in İzmir that established contact with external powers autonomously; it focuses on the internal dynamics of the Greek merchant community aside from the support of European powers as well as domestic and international factors.