The relationship of art and truth in the philosophy of Heidegger
Heidegger felsefesinde sanat ve hakikat ilişkisi
  1. Tez No: 379934
  2. Yazar: FİKRET KURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN CEYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Hakikat, Sanat Eseri, Dasein, Varlık, Art, Truth, Artwork, Dasein, Being
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Heidegger felsefesinin devrimci vizyonu onun felsefe tarihinin düşünülmeyeninin içinde temellenmesidir ve Heidegger in olağanüstü çabası geleneksel felsefe tarihi boyunca ihmal edileni açığa çıkarmakla ilgilidir: Varlık sorusunun anlamı. Heidegger varlık sorusunun kökenine inerek düşünce ve hakikatin temel ufkunu ortaya çıkarmaya çalışmıştır. Bu anlayışla Heidegger, correspondence teoriye dayalı geleneksel hakikat anlayışını eleştirerek kökensel hakikatin varlığın hakikati olduğunu söyleyecektir. Heidegger, Dasein' ın, bütün ayrımların ötesinde, varlığın hakikatinin kendini geleneksel hakikatin reddinden ziyade onun temeli olarak açığa vurduğu aşkınsal açıklık olduğunu göstererek özne/nesne ayrımının yanısıra geleneksel felsefe boyunca ortaya konulan bütün ayrımların üstesinden gelmeye çalışır. Dasein dünyada olmaktır. Heidegger Dasein-merkezli hakikati anlama anlayışını son çalışmalarında sanatla, özellikle şiirle yer değiştirir. Başlangıçta Heidegger için kökensel hakikat Dasein in aşkınsal açıklığının hakikatiyken, son döneminde sanat eserinin aracılığıyla sanatın içinden hakikatin daha kökensel ufkuna varabilmek için Heidegger bakış açısını 'Varlığın Hakikati' nin kendisine çevirir. Çünkü Heidegger' e göre sanat özelikle de şiir, 'çerçeveleme' nin içinde yer tutan teknolojinin özünden kaynaklanan tehlikeyle baş etmek için gerekli biricik güçtür. Bu anlamıyla şiir olarak dil, 'çerçeveleme' den kurtulmak adına en yüksek ihtimaldir. Bu çalışmada, Heidegger felsefesinde sanat ve hakikat arasındaki ilişkide sanat ve hakikatin nasıl doğal olarak birbirlerini içerdiğini ve birbirlerine bağlı olduğunu göstermeye çalışacağım.
Özet (Çeviri)
Revolutionary vision of Heidegger's philosophy is rooted into the unthinking of the history of philosophy, and his extraordinary endeavor is to unravel whatever remained ignored under the courses of traditional philosophy: The meaning of the question of Being. By interrogating the meaning of the question of Being, Heidegger traces back to reveal the essential horizons related to the origin of thought and truth. Heidegger criticizes the traditional understanding of truth based on correspondence theory of truth by emphasizing that the primordial truth is truth of Being. Heidegger wishes to overcome subject/object distinction as well as other dualities in the history of philosophy by demonstrating that Dasein is the transcendental openness in which the truth of Being comes to light itself not as the rejection of the propositional truth but as the ground of it. Dasein is Being-in-the-world. Heidegger changes his Dasein-centered understanding of truth in the later works with art. The primordial truth is the truth of the disclosure of Dasein, but he later shifted his view to the 'Truth of Being' in order to unveiling deeper horizons of truth by means of art through the being-work of art. Heidegger considers that art, particularly poiesis, is the unique power in order to tackle with the danger of the essence of technology lying in Enframing. Language as poiesis is the utmost possibility in Enframing. In this study, I will attempt to reveal how the relationship between art and truth is the inherently interrelated to each other in the philosophy of Heidegger.