The possibility of grounding contemporary social contract theory by theory of games: The cases of Rawls, Gauthier and Buchanan
Günümüz toplumsal sözleşme geleneğini oyun teorisi üzerinden temellendirme olasılığı: Rawls, Gauthier and Buchanan örnekleri
  1. Tez No: 379935
  2. Yazar: VELİHAN KARAVELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET OKYAYUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal İşbirliği, Oyun Teorisi, Rawls, Gauthier, Buchanan, Social Cooperation, Game Theory, Rawls, Gauthier, Buchanan
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma, iki geleneğin, toplumsal sözleşme ve oyun teorisi, toplumsal işbirliği kavramlarını incelemiştir. Oyun teorisinin toplumsal işbirliğine anlayışına yönelik üç ana özellik sunulacak ve toplumsal sözleşme teorisinin toplumsal işbirliği anlayışı ile karşılaştırılacaktır. Klasik Toplumsal Sözleşme Teorisi faydanın hesaplanmasını sunmamaktadır. Öte yandan, Günümüz Toplumsal Sözleşme Teorisi faydanın ölçülmesini sunmaktadır. Bu çalışma günümüz toplumsal sözleşme geleneğini, sözleşme süreci ve toplumsal işbirliği olarak iki farklı alana bölmektedir. Sözleşme süreci içsel sınırlılıklarla kurulmuştur ve burada bireyler uzun dönemde daha fazla kazanabilmek için paylarından feragat etmektedirler. İkinci olarak, günümüz toplumsal sözleşme teorisinin toplumsal işbirliği anlayışı bir tarafın olası kaybının olduğu pazarlık modelinin sunmamaktadır. Günümüz toplumsal sözleşme teorisi işbirliğine girilmediği duruma göre herkesin payını arttırmasını öne sürmektedir ve mahkumun ikilemindeki cayan kişinin payından da daha fazlasını sunmaktadırlar. Bu durum oyun teorisinin toplumsal işbirliği anlayışına uymamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the concepts of social cooperation of two traditions, the social contract theory and the theory of games. Three main characteristics of social cooperation understanding of the game theory will be offered, and it will be compared with the understanding of the social cooperation of the social contract theory. The Classical Social Contract Theory does not offer any calculation of the utility. On the other side, The Contemporary Social Contract Theory provides the measurement of utility. This study has divided contemporary social contract theory as a contracting process, and a social cooperation. The Contracting process is constituted by internal constrains and in this part, individuals are ready to abandon their share to gain more in the long term. Secondly, social cooperation understanding of the contemporary social contract theory does not offer a bargaining game in which one of the parties has potential to lose share on the outcome. The Contemporary Social Contract Theory suggests that every individual should increase their share compared to the absence of cooperation, and they offer the best payoffs that is higher than the defector's share in the prisoner's dilemma. It is contrary to the social cooperation understanding of the theory of games.