Personality and cultural predictors of the quiet ego: Comparing Turkey and the United States
Sakin benliğin kişilik ve kültürel yordayıcıları:Türkiye – Amerika Birleşik Devletleri karşılaştırması
  1. Tez No: 379945
  2. Yazar: ECE AKÇA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEBİ SÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Sakin Benlik, Benlik, Kişilik Özellikleri, Kültür, Quiet Ego, Self, Personality Traits, Culture
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Yüksek benlik saygısının bir çok psikolojik değişkenle olumlu yönde ilişkili olduğu geçmiş yazında yaygın olarak gösterilmesine karşın, başka çalışmalar benliğin bir dış kaynak tarafından tehdit edildiğinde savunmacı bir tutum alabileceğini ve yüksek benlik saygısının olumsuz sonuçlar da doğurabileceğini göstermiştir. Benliğin, bir anlamda“bencil sesinin”bastırılarak, diğerlerinin kişinin benliğine dengeli bir şekilde entegre edilmesi olarak tanımlanan sakin benlik kavramı, özellikle yüksek fakat kırılgan benlik saygısının potansiyel olumsuz sonuçlarını azaltabilecek bir alternatif olarak görülmektedir. Hem kişilik özelliklerinin hem de kültürel farklılıların benliğin kavramsallaştırılmasındaki etkisi düşünüldüğünde, sakin benlik ve yordayıcılarının bireyci ve ilişkisel kültürler arasında değişiklik göstermesi beklenmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmanın iki temel amacı vardır. İlk amaç Sakin Benlik Ölçeği'nin Türk kültüründeki psikometrik özelliklerini incelemektir. İkinci amaç ise sakin benlik kavramı ve bunun kişilik ve kültürle ilgili yordayıcılarının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Türk kültürlerindeki benzerlikleri ve farklılıklarını incelemektir. Bu çalışmada 248 Türk ve 690 ABDli üniversite öğrencisi yer almıştır. Sakin Benlik Ölçeği'nin yanında katılımcılara Beş Faktör Kişilik özellikleri, bireycilik toplulukçuluk, duygu durumu, yaşam doyumu, mutluluk, empati, insan ve doğa ile özdeşleşme, farkındalık, iyilik hali, öz-duyarlılık ölçekleri uygulanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları Sakin Benlik Ölçeği'nin Türk örnekleminde kuramsal temeline uygun olarak yapı geçerliliğini desteklemiştir. Çalışmadaki bir çok değişkende cinsiyet farklılıkları saptanmıştır. Hem genel sakin benlik değişkeninde hem de sakın benliğin alt boyutları olan, bakış açısı alma, özdeşleşme ve farkındalık boyutlarında kültürel farklılıklar saptanmıştır. Çalışmanın beklentilerine uygun olarak, sakin benlik, iyilik hali göstergeleri ve belirli kişilik özellikleri ile olumlu yönde ilişkilidir. Kişilik özellikleri arasında sakın benliğin en güçlü yordayıcısının“değişime açıklık”olduğu bulunmuştur. Bunun yanında, sakin benliği ABD'de uyumluluk, dışa dönüklük ve sorumluluk kişilik özellikleri yordarken, Türkiye'de sadece duygusal dengesizlik yordamaktadır. Dolayısıyla, kültür, kişilik özelliklerinin etkisinde düzenleyici bir rol oynamaktadır. Örneğin, yüksek nevrotiklik düzeyinde, Amerikalı katılımcıların sakin benlik düzeyleri değişmezken Türk katılımcılarda anlamlı bir düşüş gözlenmiştir. Bulgular kültürel farklılıkların etkileri göz önünde bulundurularak tartışılmış ve çalışmanın sınırlılıkları belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although high self-esteem has been shown to strongly relate to numerous positive psychological outcomes, previous research has shown that it is also linked with a defensive attitude and yields negative outcomes when the self is threatened by an external source. The concept of quiet ego, which is defined as a balanced integration of the self with others by turning down the volume of the ego, has been coined as a plausible alterative that can mitigate the potential negative effects of fragile high self-esteem. Considering that both cultural differences and personality characteristics have an impact on the conceptualization of the self, quiet ego, and its predictors are expected to vary across cultures. Therefore, the aim of this thesis is two-fold. First is to examine the psychometric properties of The Quiet Ego Scale in Turkish culture and the second is to investigate cultural similarities and differences between Turkey and the USA on quiet ego, its personality and cultural correlates (predictors). The current study was conducted with 248 Turkish and 690 American university students. In addition to the Quiet Ego Scale, participants completed the measures of self-esteem, Big-Five personality traits, individualism and collectivism, affect, life satisfaction, happiness, empathy, identification with people and nature, mindfulness, well-being, self-compassion. Factor analyses on the items of the Quite Ego Scale supported its construct validity consistent with its theoretical base among Turkish participants. Gender differences were found on the majority of the main variables. Cultural differences were identified on quiet ego, as well as on compassion, interdependence and mindfulness dimensions of quiet ego. As expected, the quiet ego was positively associated with the indicators of the well-being and certain personality traits. Among the personality characteristics, openness to experience was the strongest predictor of quiet ego in both cultures. Moreover, whereas agreeableness, extraversion and conscientiousness predicted quiet ego in the US, neuroticism predicted quiet ego strongly in Turkey. Culture was thereby found to moderate the effects of personality traits. For instance, on low levels of neuroticism, Turkish participants scored higher than their American counterparts on quiet ego and this pattern was reversed for high levels of neuroticism. Results were discussed considering the implications of cultural differences and limitations of the study.