Motherhood in Pat Barker's post-industrial working-class fiction: A study of Union Street and Liza's England
Pat Barker'in sanayi-sonrası toplumu işçi sınıfı romanlarında annelik kavramı: Unıon Street ve Lıza's England üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 379944
  2. Yazar: BİRCAN ÇAĞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ELİF ÖZTABAK AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Annelik, Fakirlik, İşçi Sınıfı Kadınları, Şiddet, Sanayi Devrimi Sonrası İngiltere, Motherhood, Poverty, Working-Class Women, Post-Industrial England, Violence
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez, Pat Barker'ın sanayi-sonrası-toplumu romanları olan Union Street ve Liza's England' daki annelik, fakirlik, hapsolma, doğurma, kürtaj, yabancılaşma ve şiddet gibi konuları, kadınların baskılanmasındaki sosyo-ekonomik faktörlerin rolünü vurgulayarak incelemeyi amaçlar. Barker'ın ataerkil bir toplumda işçi sınıfı eşçilerinin ve annelerinin baskılanmasını nasıl betimlediği Christine Delphy'nin Close to Home ve Stevi Jackson'un“Women and the family”adlı kuramsal çalışmaları ışığında incelenmiştir. Barker romanlarının annelik deneyimi karşısındaki sorgulayıcı tutumu ve annelik işleyişinin fakirlik, ağır iş, devamlı doğurma gibi faktörlere bağlı olduğuna olan vurgusu Anne Woollet, Anne Phoenix ve Eva Llyod' un editörlüğünü yaptığı Motherhood: Meanings, Practices and Ideologies isimli çalışmadan yararlanarak incelenmiştir. Bu tez ayrıca romanlarda ön plana çıkan anneler ve kızlar arasındaki ilişkilerin belirsizliği meselesini yine sosyoekonomik faktörlerle ilişkilendirerek inceler.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to explore issues such as motherhood, poverty, entrapment, procreation, abortion, alienation and violence in Pat Barker's two early post-industrial novels Union Street and Liza's England by foregrounding the role of socio-economic factors in female characters' oppression. Christine Delphy's Close to Home and Stevi Jackson's“Women and the Family”have been used as a theoretical framework in order to explore Barker's portrayal of working-class wives' and mothers' oppression in a patriarchal society. The novels' emphasis on how poverty limits possibilities, affects the experience of motherhood, causes moral ambiguities and violence is underlined through an analysis of the treatment of motherhood in the novels. Barker's critical stance to the experience of motherhood her exploration of the ways in which the practices of motherhood are contingent upon other factors such as poverty, hard work and, constant procreation are studied in the light of Anne Woollet, Anne Phoenix and Eva Llyod's Motherhood: Meanings, Practices and Ideologies. This thesis also analyses the ambiguity of relationships between mothers and daughters and the socioeconomic factors shaping the practices of motherhood