Apprentices and class culture: The case of apparel and metalworking workers in İstanbul
Çıraklar ve sınıf kültürü: İstanbul hazır giyim ve torna sektörü işçileri örneği
  1. Tez No: 379946
  2. Yazar: AYLA EZGİ AKYOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NECMİ ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Kültürü, Sınıf Konumu, Sınıf İlişkileri, Sınıf Bilinci, Çıraklar, Esnekleşme, Class Culture, Apprentices, Labour Process, Apparel Sector, Metalworking Sector
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu tez, hazır giyim ve torna sektörlerinde çalışan çıraklarda sınıf kültürünü tartışmayı hedeflemekte, bu amaçla çıraklarda sınıf bilinci oluşmasına ve oluşmamasına etki eden yapısal ve ideolojik faktörleri incelemeye çalışmaktadır. Hazır giyim ve torna sektörlerinde çalışan, 21 çırakla yapılan yarı yapılandırılmış mülakatlardan oluşan saha araştırmasına dayanarak, farklı emek süreçlerinin işlediği bu iki sektördeki çıraklar arasında sınıf çelişkisinin, sınıf bilincinin nasıl ortaya çıktığı ve nasıl etkisizleştirildiği, bu sırada hangi kültürel referanslardan beslendiği analiz edilmeye çalışılmaktadır. Bu açıdan tez, sınıf kültürünün bir parçası olan sınıfsal aidiyetin, hangi ilişki biçimlerinde görülebileceği sorusuna cevap aramaktadır. Usta-çırak ilişkisine referansla kurulan, daha çok küçük işletme kültürünün ve zanaat tarzı sınıf ilişkisinin bir unsuru olan paternalist ilişkilerin sınıf çıkarı kavramından hareketle tanımlanabilecek bir sınıf bilincinin oluşması önünde engel olduğu; dayanışma, sendikalaşma gibi unsurların gelişmesini engellediği; çıraklar açısından meslek öğrenme ve kendi işinin patronu olma gibi gelecek referanslı süreçlerle mevcut sınıf hiyerarşilerinin rızaya dönüştürüldüğü iddia edilmektedir. Bununla birlikte, hazır giyim ve torna sektörlerinde çalışan çırakların, sektörlerin emek-sermaye yoğunluğu bakımından farklılaşması ve bu nedenle farklı esneklik biçimlerini tecrübe etmesi nedeniyle sınıf deneyimlerinin ve iş algılarının birbirinden farklı olduğu; fakat bu farklılığa rağmen geç kapitalizmde daha da belirgin hale gelen yoksullaşma ve mülksüzleşme sonucu alt sınıfların eğitsel, kültürel, sembolik alanlardan gittikçe daha fazla dışlanmalarına paralel olarak sınıf çıkarı kavramına referansla olmasa da sınıf konumlarına ve ilişkilerine referansla kurulan; daha çok üretim alanı dışındaki sınıf karşılaşmaları esnasında ve saygınlıktan yoksunluk olarak tecrübe edilen bir sınıf aidiyetinin ortaya çıktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The focus of the thesis is to discuss class culture on the basis of the apprentices working in apparel and metalworking sectors by analyzing the structural and ideological aspects that affect the formation and non-formation of class culture. Basing on the field research conducted with 21 apprentices working in two sectors via semi-structured interviews, the thesis analyzes class contradiction between the apprentices that have different laboır processes and the aspects both providing and corroding the basis for class consciousness while trying to understand what kind of cultural references support that process. The study traces the relations through which class identity is constituted. The thesis argues that paternalist relations as an element of artisan and mater-apprentice relationship basing on small sized enterprises obstructs the formation of class consciousness defied within the framework class interest as well as the solidarity and unionization among the workers. The prevailing class hierarchies turn to be consent via the future expectations of the apprentices in terms of professional education and setting up their own enterprise. Apprentices in two sectors differ from each other in terms of the perception of work and class experience in the meaning of the experience of flexible working conditions because of different labour-capital intensity. Despite such differences, the thesis argues that class identity is constituted basing on the deprivation of respectability via class confrontations in parallel with the exclusion of lower classes from educational, cultural and symbolic fields as a result of impoverishment and dispossession processes in late capitalism.