Iranian foreign policy in the 2000s: A neo-realist perspective
İran'ın 2000'lerdeki dış politikası: Neo-realist bir bakış açısı
- Tez No: 379947
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM TÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: İran, Dış Politika, Neo-realizm, 11 Eylül, Arap Baharı, Iran, Foreign Policy, Neo-realism, the 9/11, the Arab Spring
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma, 2000'lerdeki İran dış politikasını tarihsel bir çerçeve içerisinde incelemeyi amaçlamıştır. Bu çerçevede, ABD'yi hedef alan 11 Eylül saldırıları, bu saldırılara cevap olarak değişen ABD dış politikası ve Arap Baharı olarak adlandırılabilecek bölgesel ayaklanmaların üzerinde durulmuş ve bu gelişmelerin İran dış politikası üzerindeki etkileri tartışılmıştır. Bu çalışma, 2000'lerdeki İran dış politikasının en iyi, devletin kudretini ve bölgesel ve uluslararası sistemlerin yapısını dikkate alarak, bölgesel sistemin anarşik yapısı içerisindeki ülkenin bekasına ve bölgesel güç dengesi içerisindeki ulusal/bölgesel çıkarlarına en yüksek düzeyde önem atfeden neo-realist teori yoluyla açıklanabileceğini savunmaktadır. Kurulduğundan bu yana İran dış politikasının ideolojik amaçlarla yönlendirildiğine veya idealizm ve realizmin bir döngüsüne dayandığına dair iddialara rağmen; bu tez yaşanan her bir olayın yaratacağı fırsat ve tehditlerin hesaplanmasının, ve bu hesaplamayı takiben İran'ın, devletin çıkarlarını ön planda tutarak konumlanmasının İran'ın 1979 sonrası dış politikasındaki baskın nedenler olduğunu belirtmektedir. Bu çalışma ayrıca, Arap Baharı ayaklanmaları İran'a tehdit yöneltmenin yanı sıra ideolojik bir dış politika izleyebilmesi için önemli fırsatlar sunsa da; İran'ın, kudreti ve bölgesel ve uluslararası siyasi sistemlerin sınırlarını gözeterek, neo-realist dış politikasında bir değişikliğe gitmediğini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the foreign policy of Iran in a historical perspective in the 2000s. In this context, the details of the 9/11 attacks to the US, its foreign policy change as a response to the terrorist attacks and the region-wide uprisings called as Arab Spring were underlined and their effects towards the Iranian foreign policy were discussed. The thesis argues that Iranian foreign policy in the 2000s can best be explained via neo-realist theory by attaching highest importance on the country's survival in the anarchic nature of the regional system and its national/regional interests in the regional balance of power considering the capabilities of the state and the structure of the regional and international systems. Despite the arguments claiming that Iran's foreign policy was driven by ideological motives or based on a cycle of idealism and realism since its establishment, this thesis maintains that the calculation of opportunities and threats in each case and the positioning of Iran prioritizing state interests following this calculation are the dominant motives in Iran's foreign policy behavior since 1979. This study also asserts that although the Arab Spring uprisings posed major threats while also offering great opportunities to Iran to follow an ideologically-motivated foreign policy, Iran did not change its neo-realist foreign policy outlook considering its capabilities and the limits of the regional and international political systems.