Women and trade unions: Participation and resistance in patriarchal organizations
Kadınlar ve sendikalar: Ataerkil örgütlerde katılım ve direniş
  1. Tez No: 379948
  2. Yazar: NİHAN DAMARLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN ASLAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, kadın direniĢi, ataerki, feminizm, Trade union, women‟s resistance, patriarchy, feminism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmanın amacı kadın sendikacıların sendikal yapılar içerisinde deneyimledikleri ataerkil iktidar ilişkilerine karşı geliştirdikleri direniş stratejilerini yapılan mülakatlar aracılığıyla incelemek, ve“kadınlar ataerkil iktidar ilişkilerinin sendikalardaki tezahürlerine nasıl direniyor, karşı koyuyor, üstesinden geliyor, ve buralarda varolmayı sürdürüyor?”sorusuna cevap vermektir. Kadın sendikacılar sendikalarda eşit katılım ve temsillerini engelleyen bazı kısıtlamalarla karşılaşıyor, ve“her hareketini dikkatle planlamak”,“önceliklerini belirlemek ve her dakikayı planlamak”, ve“sendikacılığı yeniden tanımlamak ve dönüştürmek”gibi, sendikal yapılar içinde var olmayı sürdürebilmeyi ve/veya bu yapıları dönüştürmeyi amaçlayan bireysel ve/veya kolektif direniş stratejileri geliştiriyorlar. Bireysel stratejiler sendikalarda ve sendikal siyasette yer almayı sürdürmek isteyen tüm kadınlar tarafından uygulanıyor. Diğer taraftan, sendikaları kadınların kendilerini ait hissedebilecekleri ortamlar haline dönüştürmeyi hedefleyen kolektif stratejiler yalnızca feminist bilince sahip kadınlar tarafından uygulanıyor. Bu durum ise, sendikalarda toplumsal cinsiyet eşitliğine ulaşmanın ancak feminist düşüncenin üyeler ve sendika yöneticileri arasında etkin hale gelmesiyle mümkün olabileceği sonucuna işaret ediyor.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine unionist women's strategies of resistance to patriarchal power relations within trade unions through interviews conducted with a selected group of women unionists, in order to answer the question“how do women resist, survive, challenge, and overcome the manifestations of patriarchal power relations in trade unions?”Women unionists face certain restrictions that hinder their equal participation and representation in trade unions, develop individual and/or collective strategies of resistance, such as“carefully planning every move”,“prioritizing and planning each moment”, and“redefining and transforming unionism”, that aim at survival within hostile union environments, and/or at transforming those structures. Individual strategies are adopted by all women who aim to stay within trade unions, and the union movement in general. On the other hand, collective strategies that have the purpose of transforming trade unions into more women-friendly environments are adopted by the women who possess a level of feminist consciousness, which leads to the conclusion that feminism is the ideology that is required to be influential among union members and officials for the establishment of gender equality in trade unions.