Simulating the Turkish economy under informality
Kayıt dışılık varlığında Türkiye ekonomisi simülasyonu
- Tez No: 379974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PINAR DERİN GÜRE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Hesaplanabilir Dinamik Genel Denge Analizi, Ardışık Nesiller Modeli, Kayıtdışılık, Refah, Simülasyon, Computable Dynamic General Equilibrium Analysis, Overlapping Generations Models, Informality, Welfare, Simulation
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Büyük bir kayıt dışı ekonominin varlığı, gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı en önemli problemlerden biridir. Çünkü kayıt dışı ekonomi, devletin vergi gelirlerini azaltır, ekonomide verimsizliğe sebep olur ve ayrıca toplumun refah düzeyine de ciddi zararlar verir. Bu çalışmanın amacı, kayıt dışı ekonominin Türkiye makroekonomik değişkenleri ve toplum refahı üzerindeki etkilerini analiz etmektir. Bu amaçla iki sektörlü ardışık nesiller modeli oluşturulmuştur. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, 55 dönemlik ardışık nesiller modeli kullanılarak, endojen iş gücü arzı, nüfus büyümesi, kayıt dışılık ve miras motivasyonlarını içeren Türkiye üzerine yapılan ilk çalışmadır. Simülasyon sonuçları, kayıt dışı ekonominin, devlete olan maliyetinin yanı sıra, kayıt dışı olarak varlığını sürdüren hanehalklarına ve firmalara da zararlı olduğunu, ayrıca toplum refahına da zarar verdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The existence of a large shadow economy is one of the most important problems of developing countries, since informality mitigates tax revenues of governments, causes inefficiency in the economy and disrupts the welfare of the society. The aim of this study is to analyze the effects of the existence of a large informal sector on the macroeconomic variables and welfare of Turkey. The constructed model for this purpose is a two sector overlapping generations (OLG) model. As far as I know, this is the first study in which the model incorporates endogenous labor supply, population growth, bequest motive, Pay-As-You-Go (PAYG) pension system and informality in a 55-period OLG environment for Turkey. Simulation results indicate that, besides the costs to the government, the existence of a large shadow economy is also detrimental to the households and firms of the informal economy and disrupts the welfare of the whole society in Turkey.