Parisian avant-garde women and the production of domestic space in the early twentieth century
Erken yirminci yüzyılda domestik mekan üretimi ve Parisli avangard kadınlar
  1. Tez No: 379973
  2. Yazar: YILDIZ İPEK MEHMETOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN TURAN ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: avangard kadınlar, domestik mekan, kamusallık, mahremiyet, yüzyıl başı Paris'i, avant-garde women, domestic space, publicity, privacy, turn-of-thecentury Paris
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Yirminci yüzyıl sanatsal avangardının geleneksel sanat üretimine karşı, kendi varoluşlarına da nüfuz edecek eleştirel tutumu kadınlar üzerine de etki etmiş olmasına karşın, avangard grupların sanatın ve mimarlığın özerkliğini yıkma çabası genellikle erkeğin gücü ve üretimiyle bağdaştırılmıştır. Bu tez, avangard çevreleri göz önüne alarak, karşıt bir bakış açısıyla; sanat-mimarlık ve hayat bağını yanlızca sanat üretimleriyle değil, avangardın gündelik yaşam mekanlarıyla da yeniden inşa etme girişiminin bağlamsal dinamiklerine bakmayı hedefler. Bunu yaparken, Gertrude Stein, Charlotte Perriand, Sonia Delaunay ve Natalie Clifford Barney gibi kadınların rolü üzerinde durarak, salon, atölye ve doğa gibi, erken yirminci yüzyılın Fransasında avangardın kullandığı belirli kodlanmış gündelik yaşam mekanlarını analiz eder. Tezin ana soruları, avangard kadınların üretimleri, gündelik yaşamları ve sanatsal üretimlerini de gerçekleştirdikleri domestik çevreleri arasında kurulan üçlü ilişki üzerine odaklanmaktadır. Evsellik, iş, kadın, kamusallık, mahremiyet ve avangard arasındaki tartışmaya açık ilişkiler de araştırmanın kritik noktalarını oluşturmaktadır. Bu çalışmanın savı, avangardın savunduğu sanat ve gündelik yaşam arasındaki bağın, kadınlar tarafından onlara bırakılmış domestik mekanlarda, hem bu mekanların kodlarına meydan okuyarak, hem de avangard bakış açılarını katarak oluşturulabildiğidir.
Özet (Çeviri)
Although the twentieth century artistic avant-garde s critical attitude towards conventional types of art production which would eventually fuse into their very existence had its impact on women too, the avant-garde groups endeavor to destruct the autonomy of art and architecture has generally come to be associated with the power and productions of the masculine. Regarding the avant-garde circles, this thesis takes a reverse stance in order to look at the contextual dynamics of the attempt to re-establish the art-architecture and life bond not only through artistic products but also through the avant-garde s everyday spaces. While doing this it analyzes certain codified everyday spaces the avant-garde occupied in early twentieth century France, such as salon, atelier and nature, by dwelling on the role of women, particularly Gertrude Stein, Charlotte Perriand, Sonia Delaunay and Natalie Clifford Barney. The main questions that are raised focus on the threefold relationship constituted between these avant-garde women s productions, their everyday lives and their domestic environments in which they also produced their artistic works. Accordingly, the problematic relationships between domesticity, work, women, publicity, privacy and the avant-garde are crucial points of the investigation. It is the claim of this thesis that the women could achieve the tie between art and everyday life as asserted by the avant-garde in the domestic environments attributed to them by both challenging the codes of those spaces and introducing the visions of their avant-garde stances.