Reconsidering durability of authoritarian regime and possibilities of democratization in Tunisia
Tunus'ta otoriter direncin ve demokratikleşme ihtimallerinin yeniden ele alınması
  1. Tez No: 379981
  2. Yazar: NEBAHAT YAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ALTUNIŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Otoriter direnç, demokratikleşme, rejim kapasitesi, muhalefet kapasitesi, Tunus, Authoritarian resilience, democratization, capacity of regime, capacity of opposition, Tunisia
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu tez başarılı demokratik dönüşüm olanaklarını incelemek amacıyla Tunus örneği üzerinden otoriter rejimlerin dayanıklığı ve istikrarını etkileyen değişkenleri incelemektedir. Bu tezde Tunus'un örnek olay incelemesi seçilmesinin nedeni, Tunus otoriter rejimlerin hem dayanıklılığının hem de kırılganlığının büyüleyici bir örneğidir. Resmi bağımsızlığını kazandığı 1956 yılından 1987 anayasa darbesine kadar geçen süre içinde Tunus Habib Burgiba önderliğinde tek parti tarafından yönetilmiştir. 1970'lerin sonunda ve 1980'lerin başında yaşanan ekonomik krizin etkisiyle, Zeynelabidin Bin Ali siyasi elitlerin desteği ile yeni cumhurbaşkanı olmuş ve Burgiba dönemini sonlandırmıştır. Bin Ali'nin Burgiba'nın yerine cumhurbaşkanı olması otoriter yükseltmenin yolunu açmıştır. Bin Ali döneminde Tunus'ta otoriter rejim Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki en dirençli otoriter rejimlerden biri olarak kabul edilmekteydi; ancak Tunuslular bir şekilde 2010 ve 2011'de ortaya çıkan halk ayaklanmaları ile rejim üzerinde anlamlı bir baskı oluşturmayı başarmış ve ülkelerinde demokratik dönüşümün yolunu açmışlardır. Bu bakımdan bu tez rejimin ve muhalefetin kapasitelerinin Tunus'ta otoriter direnç üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Buna ek olarak, bu tez otoriter rejimlerin yönetici elitleri arasındaki ayrışma/bölünme ile demokratic dönüşüm arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Bu tezde ulaşılan en temel sonuç ise otoriter rejimlerin dayanıklılığı, istikrarı ve kırılganlığı ile rejim ve muhalefetin kapasitesi arasında nedensel ilişki olduğudur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the variables that have impacts on durability and stability of the authoritarian regime in order to examine the possibilities for successful democratic transformations in the context of Tunisia. This thesis chooses Tunisia as a case study since a fascinating example of both durability and vulnerability of authoritarian regimes. From formal independence in 1956 until a constitutional coup in 1987, Tunisia was ruled by a single-party. Due to a set of economic and political crises in the late 1970s and early 1980s, Zine El Abidine Ben Ali, with the support of political elites, became the new president and this paved the way for upgrading authoritarian regime in Tunisia. During Ben Ali era, regime in Tunisia was seen as the one of the most resilience authoritarian regime in the Middle East and North Africa; somehow Tunisians became successful to put meaningful pressure on the regime in 2010-2011 with popular uprisings and opened the way for a democratic transformation in their country. In this respect, this thesis aims to find out how the capacity of the regime and the opposition affected resilience of authoritarian regime in Tunisia. In addition to that, this thesis investigates the relationship between elite defection in ruling elite of an authoritarian regime leads crises and democratic transformation in a country. Thus, the basic conclusion of this thesis is that there are causal relations between durability, stability and vulnerability of authoritarian regime and capacity of the regime and capacity of the opposition.