The crimean Tatar National Movement in the publications of inner and outer diaspora: Lenin Bayragi, Emel and Dergi
Dahili ve harici diasporanın yayınlarında Kırım Tatar Milli Hareketi: Lenin Bayragı, Emel ve Dergi
  1. Tez No: 379980
  2. Yazar: ALTER KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL AYDINGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kırım Tatar Milli Hareketi, Lenin Bayragı, Kolektif Hafıza, Sürgün, Emel, Crimean Tatar National Movement, Lenin Bayragı, Collective Memory, Deportation, Emel
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu tezde Kırım Tatarlarının Anavatan Kırım'a dönebilmek için Sovyetler Birliği'ne karşı verdikleri mücadele Kırım Tatar Milli Hareketi'nin farklı ülkelerde çıkardığı yayınlar üzerinden incelenecektir (Özbekistan'da Lenin Bayragı, Türkiye'de Emel ve Almanya'da Dergi). Tez iki kısımdan oluşmaktadır: Kırım Tatar Milli Hareketi'nin tarihi gelişimi ve Kırım Tatarlarının sürgünde Kırım Tatarca çıkardıkları yegane gazete olan Lenin Bayragı üzerine yapılan belge araştırması ve mülakatların değerlendirilmesi. Araştırma süresince ortaya çıkan kolektif hafıza, travma, anavatan, diaspora gibi kavramlar sürgündeki Kırım Tatarlarının Kırım ile kurdukları ilişkinin açıklanmasında yararlanılabilecek uygun araçlar olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the Crimean Tatar National Movement in and outside the USSR through their publications in different countries (Lenin Bayragı in Uzbekistan, Emel in Turkey and Dergi in Germany). It consists of two basic parts: the development of the National Movement in exile, and the evaluation of the documentary research and the interviews on Lenin Bayragı, Crimean Tatars' only newspaper in exile. Some concepts and terms, which were derived from the interviews, such as diaspora, collective memory, common trauma, and homeland are elaborated to understand the exiled Crimean Tatars' relationship with their homeland Crimea.