What determines the sibling conflict resolution strategies of adolescents? parents, siblings, or temperament?
Ergen bireylerin kardeş çatışmalarını çözme stratejilerini neler belirler? ebeveynler, kardeşler, veya mizaç
  1. Tez No: 379982
  2. Yazar: HURİ GÜL BAYRAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma Çözme Stratejileri, Ergen Mizacı, Ebeveyn Davranışları, Conflict Resolution Strategies, Adolescent Temperament, Parenting Practices
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışmanın amacı, kardeşlerin mizaçlarının (çaba gerektiren kontrol, negative duygulanım ve depresif duygudurum), algılanan ebeveynlik davranışlarının (yakınlık, destek ve çatışma), annenin çocukları üzerindeki farklılaşmış kontrolünün, küçük kardeşlerin çatışma çözme stratejilerinin (çözüm odaklı, kontrol edici ve yüzleşmeden kaçınmacı), ergen bireylerin (büyük kardeş) kardeş çatışmalarını çözme stratejilerini yordaması üzerindeki rollerini araştırmaktır. Diğer bir amaç ise, bu ilişkilerin küçük kardeşin cinsiyetine göre değişip değişmediğini incelemektir. Katılımcılar Denizli ilinden birçok çeşitli liseden katılan 9. Sınıf kız öğrencilerden ve onların kendilerine en yakın yaştaki küçük kardeşlerinden oluşmaktadır. Tüm anketler büyük kardeşler tarafından doldurulmuştur. Ayrıca, Erken Ergenlik Mizaç ve İlişkilerde Çatışma Çözme Ölçekleri küçük kardeş tarafından da doldurulmuştur. Çalışmada, büyük kardeş tarafından kullanılan her bir çatışma çözme stratejisi için (çözüm, kontrol etme ve kaçınma odaklı) 3 grup ayrı hiyerarşik regresyon analizi yapılmıştır. Her bir sette, büyük ve küçük kardeşin mizaçları, anneye ait davranışlar ve küçük kardeşin çatışma çözme stratejileri girildikten sonra, küçük kardeşin bir mizaç özelliği aracı değişken alınarak büyük kardeşin çatışma çözme stratejileri yordanmıştır. Sonuçlar tüm analiz gruplarında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Literatür kapsamında bulgular, çalışmanın katkıları, eksiklikleri ve öneriler tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the current study is to examine the role of siblings' temperamental traits (effortful control, negative affect, and depressive mood), parenting practices (maternal closeness, support, and conflict, maternal differential control), and younger siblings' conflict resolution strategies in the prediction of adolescent older siblings' conflict resolution strategies. Another aim is to investigate whether these relations vary depending on the younger siblings' gender. Participants were 9th grader female adolescents recruited from various high schools in Denizli and their younger siblings who were the closest in age. All the scales were completed by the older siblings and the Early Adolescent Temperament Questionnaire and the Resolving Conflict in Relationship Scale were completed by younger ones. In the study, three sets of hierarchical regression analyses were run for each conflict resolution strategies (solution orientation, control, & nonconfrontation) used by older sibling. For each set, younger sibling's each temperamental characteristics were separately added as a moderator and the interaction between younger and older siblings' temperamental traits in the prediction of older sibling's conflict resolution strategies were regressed after parenting practices, maternal differential control, and conflict resolution strategies used by younger sibling were regressed. The results indicated significant relationships in all hierarchical regression analyses. Findings in the scope of the literature, contributions, limitations, and suggestions were discussed.