Beşir Efendi'nin Deveran ve Zikr hakkında risalesi (Metin inceleme-sözlük)
  1. Tez No: 380024
  2. Yazar: GÜLŞEN ZEYNEP ÇAKIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VİCDAN ÖZDİNGİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kalburcu Şeyhi Pir Seyyid Ahmed Beşir Efendi, Devran, Zikr, Risale
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışmada 16. yüzyılda yaşayan Kalburcu Şeyhi Pir Seyyid Ahmed Beşir Efendi'nin (ö.1570) 112 varaktan meydana gelen“Deveran ve Zikr Hakkında Risale”adlı eseri çeviri yazı usulüyle Türkçe'ye aktarılmaya çalışılmıştır. Söz konusu çalışmada“deveran”ve“zikr”hakkında bilgi verilmiştir. Kütahyalı olan mutasavvıf; ünlü şair Sunullah Gaybî'nin dedesidir. Oğlu, Şeyh Ahmed'dir. Müftülük yaptığı için Müftü Şeyh adı ile anılır. (Çavdar Baba, Kalburcu diğer ünvanlarıdır) Merkez Efendi'nin halifesidir. 1570 yılında vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
We tried to be transferred to Turkish translation article settlement as a master degree thesis“Deveran ve Zikr Hakkında Risale”, which consists 112 kelps and is written by Kalburcu Şeyhi Pir Seyyid Ahmed Beşir Efendi (ö.1570) who lived in 16th century. We furnished in formation about“deveran”and“zikr”in this dissertation. Clergyman from Kütahya was also the grandfather of the famed poet Sunullah Gaybi and, his son was Şeyh Ahmed. He was mentioned as a Müftü Şeyh because of his job.(Çavdar Baba, Kalburcu were his other appellation) He was Merkez Efendi's caliph and died in 1570. KeyWords: Kalburcu Şeyhi Pir Seyyid Ahmed Beşir Efendi, deveran, zikr, risale.