Bosnalı gençlerde din ve mutluluk ilişkisi üzerine araştırma
A study on relationship between happiness and religion on Bosnian adolescents
- Tez No: 380128
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM GÜRSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din, Mutluluk, Gençlik Din-Mutluluk İlişkisi
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Mutluluk ve din ilişkisi son dönemlerde psikolojinin en fazla ilgilendiği konular arasında görülmektedir. İnsan tarih boyunca mutluluk yolları aramış, mutlu olmak arzusu içerisinde olmuştur. Din de aynı şekilde insanlık tarihiyle beraber var olan, insanlara hem bu dünyada hem de ahirette mutluluğu kazandırmaya çalışmaktadır. Bu sebeple mutluluğu her zaman arayan insan için dinin katkısının büyük olduğunu söylemek yanlış olamaz. Bu çalışma teorik ve ampirik olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde teorik çerçevesinde araştırmanın temel kavramları, mutluluk ile din ilişkisi genel olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde ise mülakat yöntemiyle Bosna Hersek'te yaşayan 50 ergen üzerinde yapılan bu araştırmada, onların dini tutumlarının, dini emirlerin yerine getirip getirmemesinin mutlulukla ilişkisini inceledik.
Özet (Çeviri)
Recently, happiness and religion are the most intriguing topics in the field of Psychology. Trough history people sought happiness, and they always have been in the desire for it. Religion also starts with history of mankind and it is phenomenon of trying to gain happiness in both worlds, current and after life. Therefore, we will not be mistaken if we state that religion is very beneficial for human being and its existance. This study consists from two parts; theoretical and empirical. Firstly, theoretical part of this research we will be able to read about analysis of basic concepts, and generally relationship between religion and happiness. In the second part of this research, questionnaire was given to 50 Bosnian adolescents, and after collecting their answers, relationship between their religious attitudes have been analyzed, and relation between religious orders and happiness. Key Word: Religon, Happiness, Adolescence, Religion-Happiness Relationship