Osmanlı Döneminden günümüze kadar Arapça'nın Bosna-Hersek ve Sancak Bölgesi'ndeki varlığı ve durumu
The presence and position of the Arabic language in Bosnia and Herzegovina and the Sanjak Region from the Ottoman Period to the present day
- Tez No: 380132
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Arapça, Bosna-Hersek, Sancak Bölgesi, İslâm, Medrese, Temel İslâm İlimleri, Arabic, Bosnia-Herzegovina, Sanjak region, Islam, Madrasa, Basic Islamic Sciences
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 248
Özet
İslâm dini nereye gittiyse, oraya kaynak dili olan Arapça da gitmiştir. Osmanlılar da nereye gittilerse, orada medreseler kurulmuştur. Medreseler nerede kurulduysa, orada temel İslâm ilimleri okutulmuştur. Temel İslâm ilimleri nerede okutulduysa da orada Arapça öğretilmiştir. Çünkü temel İslam ilimleri ulaşılması gereken bir amaç ise Arapça bizi bu amaca ulaştıran olmazsa olmaz bir araçtır. Bosna-Hersek ve Sancak Bölgesi topraklarında ilk Osmanlı medresesinin 1505-1512 yılları arasında kurulduğunu ve Arapça'nın o zamandan bu yana bölgede çeşitli örgün eğitim kurumlarında okutulduğunu göz önünde bulundurursak Arapça'nın söz konusu topraklardaki varlığının beş asrı aşkın uzun bir tarihî geçmişe sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu araştırmanın amacı da Osmanlı döneminden günümüze kadar Arapça'nın örgün eğitim sistemi çerçevesinde Bosna-Hersek ve Sancak Bölgesi'ndeki varlığını ve durumunu ortaya koymak ve bu alanda eser yazmış Boşnakları anahatlarıyla tanıtmakır.
Özet (Çeviri)
With the spread of Islam Arabic language also spread all over the world. Ottomans built madrasas, which teach basic Islamic Sciences, in every part of their territory. Together with basic Islamic Sciences Arabic was also taught as a main part of curriculum of madrasas'. Because Arabic was accepted as the main instrument to acquire basic Islamic Sciences. The first Ottoman Madrasa in Bosnia- Herzegovina and Sanjak established between 1505-1512. Since then to the present day the Arabic was taught in Bosnian Madrasas. That is to say, Arabic has a history of more than five centuries in Bosnia-Herzegovina and Sanjak. The main goal of this research is to study the presence and the status of Arabic in Bosnia- Herzegovina and Sanjak from Ottoman Empire to today in formal educational institutions and to find out Bosniak scholars who wrote and contributed on Arabic.