Sarı Abdullah Efendi hayatı eserleri ve tasavvufi görüşleri
Sari Abdullah Efendi̇'s life works and mystical thoughts
- Tez No: 380133
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÇİFT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Sarı Abdullah Efendi, Cevhertü'l-Bidâye ve Dürretü'n-Nihâye, Sufism, Sarı Abdullah Efendi, Dkawharat al-Bidayah wa Durrat al-Nihayah
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sarı Abdullah Efendi 992/1584 senesinde İstanbul'da dünyaya gelmiş, Anado-lu'nun birçok yerinde bulunmuş ve 1071/1661 yılında yine İstanbul' da vefat etmiştir. Bir Mevlânâ ve Mesnevi aşığı olan Sarı Abdullah Efendi eserlerinde ağırlıklı olarak vahdet-i vücûd düşüncesi, nefis mertebeleri, kalbin tavırları, Melâmîlik anlayışı, çeşitli inanç grupları ve özellikleri, on iki imâm ve birçok sûfînin menkıbevî hayatlarını işlemiştir. Cevheretü'l-Bidâye ve Dürretü'n-Nihâye isimli eserinde de ağırlıklı olarak vahdet-i vücûd düşüncesi ve bu anlayış ışında çeşitli tasavvuf kavramlarını işlemiştir.
Özet (Çeviri)
A lover of Mawlana and Masnawi, Sari Abdullah Efendi who was born in Istanbul in 992/1584, lived in different Anatolian cities and died in Istanbul in 1071/1661, studied in his works the thought of wahdat al-wujud, degrees of the self (maratib al-nafs), manners of the heart (atwar al-qalb), Malamatism, different religious groups, twelve imams and legendary life of many sufis. He examined widely wahdat al-wujud and various sufi concepts and notions in the light of this thought in his Jawharat al-bidaya and Durrat al-nihaya