Dışsal faktörlerin ulaşım sektörüne etkisi: Lojistik firmalarından kanıtlar
The impact of external factors on transportation sector: Evidences from logistic firms
- Tez No: 380215
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Ekonomi, Ulaşım, Econometrics, Economics, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Granger Nedensellik Analizi, ADF Birim Kök Testi, Doğrusal Regresyon, Johansen Eşbütünleşme Testi, Vektör Otoregresif Model, Granger Causality Test, ADF Unit Root Test, Linear Regression, Johansen Cointegration Test, Vector Autoregressive Model
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Sürdürülebilir ekonomik büyümenin vazgeçilmez unsurlarından birisi ulaşım sektörüdür. Bu gerçeğe bağlı olarak literatürde ulaşım sektörünü etkileyen faktörler tespit edilip ekonometrik ölçümlerde ele alınmışlardır. Bu bağlamda, konunun önemine istinaden parametrik test yapabilmek için Dünya Bankası'nın resmî sitesinden, ülkelerin 1980 – 2011 yılları arasındaki GSMH ve ihracat hacmi verileri alınıp hava taşımacılığı hacmine etkileri ve aralarındaki uzun vadeli ilişkiler ölçülmüştür. Johansen Eşbütünleşme Testi ile; ABD, Türkiye, Çin ve Hindistan'ın GSMH'sı ve ihracat hacminin, havacılık hacmi ile uzun vadeli ilişkileri saptanılmıştır. Ayrıca, ABD'nin GSMH'sının ve ihracat hacminin havayolu taşımacılığına etkisini ölçmek için 1980 – 2011 yılları arasındaki veriler alınıp doğrusal regresyon testi yapılmıştır. Sonuçlar ABD'nin GSMH'sı ve ihracat hacmi büyüdükçe, havayolu taşıma hacminin büyüdüğünü göstermektedir. Çin'in havayolu taşımacılığı ile GSMH'sı arasındaki kısa vadeli ilişkiyi ölçmek için ise Granger Nedensellik Testi yapılmıştır. Sonuçlara göre, 1980 – 2011 yılları arasında Çin'in havayolu taşımacılığı hacmi büyüdükçe, GSMH'sının arttığı anlaşılmıştır. Bunların yanı sıra, havayolu taşımacılığı hacmi ile GSMH arasındaki ilişkinin tek yönlü ve kısa vadeli olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The irrevocable component of the sustainable economic growth is definitely transportation. Depending on that fact, the factors that influenced the transportation sector were derived from the academic literature and these variables were implemented in the econometric computation. In this context, by the virtue of the importance of the this subject, the data of the countries between the year 1980 to 2011 were collected from World Bank's official website in order to determine the long term relationship between the variables and to measure the impact of the GDP and the Export Volume on the Air Transportation in a parametric manner. The Johansen Cointegration Test demonstrated the long term relationship between USA, Turkey, China and India's GDP and Export Volume with their Air Transportation. Furthermore, the data of USA's GDP and Export Volume were collected in between 1980 and 2011 to measure their effects on the USA's Air Transportation by using linear regression. The results indicated that as long as the USA's GDP growth rate and Export Volume increased the Air Transportation increased as well. The Granger Causality Analysis were used to determine the short term relationship between the China's Air Transportation and GDP. According to the results, as China's Air Transportation increases, the GDP also increases. Besides, there is one way short term relationship between Air Transportation and GDP. ADF Unit Root Test was used to comprehend whether the data is stationary or non stationary.