Yeşil lojistiğin işletme performansına etkisi: Sağlık işletmeleri üzerinde bir araştırma
The impact of green logistics on business performance: An research in healthcare enterprises
  1. Tez No: 380214
  2. Yazar: GÖZDE YANGINLAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAZIM SARI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Lojistik, performans, rekabet avantajı, sağlık işletmeleri, Green Logistics, Performance, Competitive Advantage, Health Enterprises
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Günümüzde firmaların rekabeti, ürettikleri ürünler arasında olduğu kadar kullandıkları lojistik stratejileri arasında da gerçekleşmektedir. Son dönemlerde oluşan şiddetli rekabet, çevreci sivil toplum kuruluşlarının baskısı, müşterilerin yeşil ürün ve yeşil süreçlere yönelik tercihlerinin artması, işletmelerin lojistik stratejilerini yeniden düzenlemeye sevk etmiştir. Çevrenin korunması, yeniden üretim ve geri dönüşüm ile maliyet azaltma, sosyal sorumluluk, yasal ve müşteri baskıları; işletmeler üzerinde baskı oluşturarak yeşil lojistik faaliyetlerini arttırmaktadır. Bu baskıların, işletmelerin yeşil lojistik uygulamalarını sürdürmesinde motive edici etkileri vardır. Yeşil lojistik uygulamaları; yeşil satın alma, yeşil üretim ve malzeme yönetimi, yeşil dağıtım ve pazarlama, tersine lojistik olarak tanımlanmaktadır. Sağlık işletmelerinde yeşil lojistik uygulamaları, hammadde ve materyal edinim maliyetini azaltarak sosyal sorumluluk görevini yerine getirerek ve çevreci firma imajını iyileştirerek sağlık işletmelerine rekabet avantajı sağlamaktadır. Yeşil lojistik uygulamalarının sağlık işletmelerinde çevresel, ekonomik ve operasyonel performansı arttırarak kazan-kazan stratejilerine işlev kazandırdığı görülmektedir. Yüz yüze görüşme ile anket uygulanarak yapılan araştırmamızın ana kitlesini, İstanbul'da faaliyet gösteren devlet ve üniversite hastaneleri ile özel hastaneler oluşturmaktadır. Elde edilen verilerin analizinde, değişkenler arasındaki ilişkiyi analiz etmek için açıklayıcı faktör analizi, güvenirlilik analizi, kolerasyon analizi ve regresyon analizi kullanılmıştır. Bu çalışmada, sağlık işletmelerinde yeşil lojistik faaliyetleri irdelenerek sağlık işletmelerinin yeşil lojistik uygulama nedenleri ve yeşil lojistiğin sağlık işletmelerinde işletme performansına etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, competition between firms have occurred among not only their goods they produce but also their logistic strategies. Lately, harsh competition, ecoist Non-Governmental Organization's (NGO) pressure and increment customer preference for green products and green processes have triggered the companies to rearrange their logistic strategies. Environmental production, reducing the cost of manufacturing via re-production and recycling, social responsibility, legal and customer pressure on companies have increased green logistics activities. These pressures in terms of green production have incentive impact on companies about sustaining green logistics implementations. Green logistics implementations defined as green purchasing, green manufacturing and material management, green distribution and marketing and reverse logistics. The implementation of green logistic on health enterprises is to enhance firm's ecologist image and ensure competitive advantage of the firms through reducing raw material, obtainning material cost and fulfilling social responsibility. The implementation of green logistic on health enterprises is seemed to make win-win strategies functional by increasing economic, operational and environmental performace. The central body of this study, whose surveys were cunducted by face to face meeting method was ingendered of public, private and university hospitals in Istanbul. In the analysis of the data obtained, we used explanatory factor analysis, reliability analysis, correlation and regression analysis in order to dedect the relationship between variables. In this paper, the reasons of why firms implement green logistic and the impact of green logistics on health enterprises performance have been analyzed with studying the green logistics activities on health enterprises.