İkili sıvı kristal karışımların spektroskopik yöntemle incelenmesi
Investigation of binary mixtures of liquid crystals by a spectroscopic method
  1. Tez No: 380289
  2. Yazar: MEHMET FATİH ÇAKIRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Spektroskopi, AC Elektrik Alan, Nematik Sıvı Kristaller, İkili Karışımlar
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Optik anizotropi araştırmalarında kullanışlı metotlardan biride spektroskopik ölçümlerdir. Bunun için uygun bir teknik ultraviole/görünür spektroskopisidir. Bu çalışmada 5CB ve 8CB nematik sıvı kristalleri belirli bir sıcaklıkta değişken elektrik alan altında çalışılmıştır. 387-780nm dalgaboyu aralığında, nematik sıvı kristal ikili karışımlarının optiksel anizotropisi bir sıcaklık kontrolörü ve UV/Vis sepktrometresiyle incelendi. Bu çalışmanın temel amacı uygulanan bir alternative gerilimde nematik sıvı kritalin elektro optik geçirgenliğini araştırmaktadır. Ölçümler dalga boyunun bir fonksiyonu olarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the useful methods in the investigation of the optical anisotropy is the spectroscopic measurements. A convenient technique for this is the ultraviole/visible spectroscopy. In this study, nematic liquid crystals 5CB and 8CB were studied at a determined temperature under variable electric field. At the wavelenght interval of 387-780nm, the optical anisotropy of binary mixtures of nematic liquid crystals has been studied by utilizing a UV/Vis spectrophmeter and a thermal controller. The main purpose of this study is to investigate the electrooptical tranmission of a nematic liquid crystalline in applied AC voltages. Measurements were carried out as a function of the wavelength. Keywords : Spectroscopy, AC Electric Field, Nematic Liquid Crystals, Binary Mixtures