Sulamayı sonlandırma zamanının cin mısırı (Zea mays everta Sturt.)'nın verim ve verim unsurları ile bazı kalite özelliklerine etkisinin belirlenmesi
Determination of irrigation termination time effects on yield, yield characteristics and some quality components of popcorn (Zea mays everta Sturt.)
  1. Tez No: 380314
  2. Yazar: KAMİL YERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GÖZÜBENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Cin Mısırı, Sulama, Sulama Sonlandırma, Patlama Kalitesi, Verim, Pop Corn, Irrigation, Irrigation Ending, Poping Quality, Yield
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışma, Hatay Ekolojik koşullarında yetiştirilen cin mısırında (Zea mays everta Sturt.) sulamayı sonlandırma zamanının verim ve verim unsurları ile bazı kalite özelliklerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. M.K.Ü Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Araştırma alanında 2011 yılında yürütülen bu çalışmada Antcin 98 cin mısır çeşidi kullanılmıştır. Tesadüf blokları denemesi desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülen bu çalışmada deneme konularını son sulamanın yapıldığı 5 farklı sulamayı sonlandırma zamanı (SSZ1:koçan püskülü çıkışında, SSZ2:koçan püskülü çıkışından 10 gün sonra, SSZ3:koçan püskülü çıkışından 20 gün sonra, SSZ4: koçan püskülü çıkışından 30 gün sonra, SSZ5: koçan püskülü çıkışından 40 gün sonra) oluşturmuştur. İncelenen özellikler yönünden cin mısırında sulamayı sonlandırma zamanının verim ve bazı kalite unsurlarına etkisi istatistiki olarak önemli bulunmuştur. İncelenen verim ve kalite unsurlarından Bitki boyu, Hektolitre ağırlığı, Patlama hacmi yönünden uygulamalar arasındaki fark istatistiksel olarak önemsiz bulunurken, Sap kalınlığı, Koçan uzunluğu, Koçan kalınlığı, Bin tane ağırlığı, Tane verimi ve Patlamış tane büyüklüğü yönünden uygulamalar arasındaki fark önemli bulunmuştur. En yüksek tane verimi 350.4 kg/da ile koçan püskülü çıkışından 40 gün sonra son sulama suyu verilen uygulamada alınırken, en düşük verim 244 kg/da ile son sulamanın koçan püskülü çıkış döneminde yapıldığı uygulamada alınmıştır. Ancak istatistiksel analiz sonuçlarına göre koçan püskülü çıkışından 20 gün sonra, 30 gün sonra ve 40 gün sonra sulamanın sonlandırılması konuları arasındaki fark önemsiz bulunmuş ve sırasıyla 312.8 kg/da, 316.1 kg/da ve 350.4 kg/da verim alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effect of irrigation termination time on popcorn yield and yield components in Hatay ecological conditions. Study was conducted in Mustafa Kemal University, Faculty of Agriculture, Field Crops Department Research Area in 2011. Antcin 98 popcorn cultivar was used in the study. Field experiment was conducted in randomized complete block design with three replications at five different irrigation termination time (SSZ1: at silking, SSZ2: 10th day after silking , SSZ3: 20th day after silking, SSZ4: 30th day after silking, SSZ5: 40th day after silking). Irrigation termination time significantly affected yield and other characteristics of popcorn. Plant height, hectoliter weight and popping volume were not affected but, stem diameter, ear lenght, ear diameter, 1000 kernel weight, grain yield and flake size were significantly affected by irrigation termination times. The highest grain yield obtained at SSZ5 application with 3504 kg/ha, when the lowest grain yield from SSZ1 aplication with 2440 kg/ha. Also, differences between irrgation termination times of 20th, 30th, 40th days after silking were not statistically significant and grain yields were 3128 kg/ha, 3161 kg/ha ve 3504 kg/ha respectively.