Hatay ili zeytin bahçelerinde sarı ağaç kurdu Zeuzera pyrına L. (Cossıdae:Lepıdoptera)'nın yayılışı ve bulaşıklık oranlarının belirlenmesi
Determination of distribution area and contamination rate of leopard moth, Zeuzera pyrina (Cossidae: Lepidoptera) in olive orchards in Hatay province
- Tez No: 380320
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FEZA CAN CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Zeuzera pyrina, Zeytin, Olea europeae L, Bulaşıklık oranı, Zeuzera pyrina, Olive, Olea europeae L, Infestation rate
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ksillofag bir zararlı olan Sarı ağaçkurdu, Zeuzera pyrina L. (Cossidae:Lepidoptera), birçok kültür bitkisinde oldukça zararlı olmakla birlikte, zeytin bahçelerinde de büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu çalışma, Z. pyrina'nın yayılışı ve bulaşıklık oranlarını belirlemek amacıyla 2014 yılı mayıs ve ekim ayları arasında Hatay iline bağlı Antakya ve diğer ilçelerindeki (Erzin, Dörtyol, İskenderun, Kırıkhan, Hassa, Reyhanlı, Altınözü, Yayladağı, Samandağ) zeytin bahçelerinde, gözle kontrol metodu kullanılarak yürütülmüştür. Yapılan arazi çalışmaları sonucunda tüm ilçelerdeki zeytinliklerin zararlı ile bulaşık olduğu ve Z. pyrina'nın her ilçede yer yer önemli zarara yol açtığı saptanmıştır Zararlıya en yoğun rastlanan dönemin temmuz ve ağustos ayları olduğu görülmüştür. Çalışma sonucunda ilin Z. pyrina ile bulaşıklık oranı % 47, ilçelerin bulaşıklık oranı ise Dörtyol, Samandağ, İskenderun ve Kırıkhan, Erzin, Reyhanlı, Hassa, Yayladağı, Antakya, Altınözü ilçelerinde sırasıyla % 65, %60, %52 , %47, %42 %41 %34 i %33 ve %28 olarak tespit edilmiştir. 2014, 48 sayfa
Özet (Çeviri)
As a xyllophagus pest, Zeuzera pyrina L. (Cossidae:Lepidoptera) is harmful on many agricultural plants and it also causes significant economic loses on olive orchards. This study was carried out to determine infestation rate and distrubition of Z. pyrina in olive orchards of Hatay province (Erzin, Dörtyol, İskenderun, Kırıkhan, Hassa, Reyhanlı, Antakya, Altınözü, Yayladağı, Samandağ) between May and October in 2014 with using visual inspection method. As a result of the study, it was seen that olive trees were infested by the pest in all districts. A major outbreak of Z. pyrina occured in July and August in 2014. Infestation rate of the pest was 47% in Hatay province, and it was 65%, 60%, 52%, 47%, 42%, 41%, 34%, 33% and 28% in Dörtyol, Samandağ, İskenderun and Kırıkhan, Erzin, Reyhanlı, Hassa, Yayladağı, Antakya, Altınözü, respectively. 2014, 48 pages