Türk inşaat sektöründe motivasyon kavrami ve faktörlerinin incelenmesi üzerine bir uygulama
The concept of motivation and an application on investigation of factors at Turkish construction sector
- Tez No: 380367
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HALİL GEREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, iş tatmini, verimlilik, Türk inşaat sektörü, Motivation, job satisfaction, productivity, Turkish construction sector
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Üretiminin temelini yeni teknolojik gelişmelere odaklayan inşaat sektörü için en temel etken insan faktörüdür. İnsan karmaşık yapısı dolayısı ile üretimin en güç kontrol edilebilen öğesidir. Bu sebepten dolayı inşaat sektörü gibi yüksek risk ortamı ve düşük iş güvenliğinin çok sık rastlandığı işletmelerde çalışanlardan yüksek verim elde edebilmek ve onları yaptıkları işe kanalize etmek son derece önemlidir. Örgütün amaçlarıyla bireylerin amaçlarını birleştiren ve işyerindeki iş tatmini ile örgüt verimliliğini arttırmayı hedefleyen motivasyon teknikleri insan merkezli yaklaşımlarla ön plana çıkmaktadır. Motivasyon yöntemleri sonucunda ulaşılan etkili performans, yüksek örgütsel verimliliğe yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Türk inşaat sektöründe çalışanların iş tatmini ve motivasyonlarını etkileyen faktörler ile bu faktörlerin iş yerindeki verimliliğine etkisini incelemektir. Ayrıca inşaat sektöründe çalışanların sosyo-demografik özellikleri ve iş güvenliği kriterlerinin iş yerindeki performans düzeylerine ve örgütsel verimliliklerine etkisi hakkında veriler elde etmektir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan anket, inşaat sektöründe yer alan teknik personele uygulanmış, sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The human factor is the main factor for the basis of new technological developments in the construction sector focused production. Due to the complex nature of human are items of structure that can be controlled with the most difficult. For this reason, obtain high yields and canalize from employees in business which often seen high risk environments and low job security such as construction sector is extremely important. Combining the goals of individuals with the goals of the organization and work of the organization which aims to increase job satisfaction and productivity motivation techniques are the forefront of people centered approach. effective method of motivation leads to high performance results achieved in organizational efficiency. The purpose of this study is that examines the factors which affect employees job satisfaction and motivation and impact of workplace productivity at Turkish construction sector. Besides, to the socio-demographic characteristics and safety criteria of workers in the construction industry is to obtain data on the organizational efficiency of workplace performance levels. The questionnaire prepared for this purpose is applied to the technical staff in the construction industry and the results were analyzed.