Polimer tutucuların hazırlanması, karakterizasyonu ve doku mühendisliğindeki uygulamaları
Preparation, characterization and application of polymer scaffolds in tissue engineering
  1. Tez No: 380534
  2. Yazar: SERVET ASIM SAĞNIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ZEHRA AROĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Litografi, PDMS, Desen, Hücre, Biyopolimer
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizikokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmadaki temel amaç biyouyumlu polimerik sistemler hazırlayarak bunların karakterizasyonu incelemek ve doku mühendisliği uygulaması olarak kendi kendini yönetebilecek hücrelerin büyümesini incelemektir. Bu amaçla belirli desende biyouyumlu polimerik tutucular hazırlanmıştır. Sunulan bu çalışmada fotolitografi yöntemine alternatif bir mikrofabrikasyon yöntemi olan soft litografi yöntemi ile biopolimerik malzemeler üretilmiş ve bu malzemeler üzerinde hücre büyüme deneyleri yapılmıştır. Polimerik malzemelerin üretilmesinde kalıp malzemesi olarak poli(dimetilsiloksan) kullanılmış olup bu kalıp malzemesi klasik fotolitografi yöntemi ile hazırlanmıştır. Kalıp malzemelerinin üretim prosesi, uygun bir desenin UV ışığı altında belirli bir süre bekletilmesi esasına dayanmaktadır. Uygun polimerik malzemelerin üretilmesinden sonra; polimerin üzerindeki hücrelerin yayılımı ve yüzey üzerinde oluşan hücre kümeleri, mikroskop ile incelenmiştir. Bu çalışma 3 temel aşamadan oluşmaktadır. İlk aşamada düzgün desenlere sahip poli(dimetilsiloksan) (PDMS) kalıplar üretildi. Bu kalıplar üzerinde çeşitli hücre büyüme deneyleri yapıldı. Bu kalıplar üzerinde yapılan hücre büyüme çalışmaları başarı ile sonuçlandı. İkinci aşamada bir mikroskop cam yüzeyi gümüş ile kaplandı. Üçüncü aşamada ise hücre yapışmasını destekleyen alkanetiol kaplı düzgün desenli PDMS kalıpları hazırlandı ve gümüş kaplı cam malzemeler ile belirli bir basınçla temas ettirildi. Böylece gümüş kaplı cam malzemeler üzerinde uygun desenler oluşturuldu ve bu malzemeler üzerinde hücre büyüme deneyleri yapıldı. Hücrenin 10 mikron kadar olan büyüklüğü ve pürüzlü yüzeylere karşı gösterdiği hassasiyet dikkate alındığı zaman, hücre-malzeme etkileşimine dayalı polimerik malzemenin üretilmesinin sadece doku mühendislerini değil, biyolog, kimyacı, nanobiyoteknolog, biyokimyacı ve diğer bir çok hücre bilimcinin de ilgisini çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this study is to prepare and characterization of the biocompatible polymeric systems and to investigate the self assembling cells growing on these systems. For this purpose biocompatible polymeric scaffold with suitable pattern have been prepared. In the present study, the biopolymeric materials were produced with soft lithography method which is a microfabrication method as the alternative of photolithography technique and cell growth experiments were carried out on these materials. Polydimethylsiloxane was used as mold material for production of polymeric materials and this mold material was prepared with classical photolithographic method. The production process of the mold materials depends on a suitable pattern by exposuring UV light in the certain time. After the production of the suitable polymeric materials, the spreading and aggregation of the cells on the polymer surface were observed by the of microscope. This work consists of 3 basic steps: In the first stage, polydimetilsiloksan (PDMS) molds with the uniform pattern were prepared. Various cell growth experiments have been performed on these molds. Successful results have been obtained from the cell growth experiments on these molds. In the second stage of the microscope glass (lame). In the third stage, PDMS molds with uniform pattern coated by alkanethiol supporting cell adhesion were prepared and they were contacted by silver coated microscope glass under a definite pressure. Thus, the suitable patterns were obtained on the silver coated glass materials and cell growth experiments were performed on these materials. When the magnitude of the cell extented over 10 micron and the sensitivity of the cell against the rough surface are taken into account the production of the polymeric material depending on the cell-material interaction attracts the attention of not only tissue engineers but also biologist, chemist, nanobiotechnologist, biochemist and many other life sciences. Key works: Lithograph, PDMS, Pattern, Cell, Biopolymer