Karasu çayı ( Sinop ) makrobentik faunasının taksonomik ve ekolojik açıdan incelenmesi
Taxonomic ve ecological assessment of macro benthic fauna of Karasu stream (Sinop)
  1. Tez No: 380573
  2. Yazar: EYLEM AYDEMİR ÇİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÖZTEKİN YARDIM, PROF. DR. MURAT ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Karasu Çayı, Taksonomi, Makro fauna, Su kalitesi, Bentik, Karasu stream, Taxonomy, Macro fauna, Water quality, Benthic
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Araştırmanın yapıldığı Karasu Çayı, Türkiye'nin kuzeyinde, Sinop İlinin Erfelek İlçesi sınırları içerisinde kalmaktadır. Örneklemeler Şubat 2013 ve Ocak 2014 tarihleri arasında 10 istasyondan aylık olarak yapılmıştır. Örnekler Tekme Örnekleme Metodu (Kick Sample) ile alınmıştır. Bentik örnekler, çayın önceden belirlenen 10 istasyonun her birinde 1,25 m²'lik bir alanda 5 dakkikalık bir sürede el kepçesiyle alınmıştır. Çayda daha fazla taksona ulaşabilmek için ve kantitatif analizlere yönelik olarak örnekler 3 tekrar olarak yapılmıştır. Ölçümü yapılan su parametrelerden (T, DO ve pH); sıcaklık ve çözünmüş oksijen değerinin takson çeşitliliğini pozitif yönde belirliyici etken olduğu gözlenmiştir. İncelemeler sonucunda 5 Phylum'a ait 179 takson ve 18945 birey tespit edilmiştir. Taksonların gruplara göre dağılımı; Oligochaeta (38 takson, 1157 birey), Mollusca (12 takson, 860 birey), Chironomidae (48 takson, 595 birey), Ostracoda (7 takson, 65 birey), Trichoptera (20 takson, 151 birey), Malacostraca (11 takson, 10568 birey), Nematoda (156 birey), Planaridae (484 birey), Pseudoscorpionida (1 takson, 1 birey), Hexapoda (27 takson, 2481 birey) ve diğer Diptera (13 takson, 2427 birey) dır. Soyer (1970)'in frekans indeksine göre araştırma bölgesinde devamlı olarak tespit edilen taksonlardan en baskın olanları: Gammarus komareki (% 30,48), G. uludagi (% 21,66), Simulium sp. (% 5,76), Beatis sp. (% 4,18), Bezzia sp. (% 3,06), Planaria spp. (% 2,55), Heptagenia sp. (% 2,54), Pisidium casertanum (% 2,23), Tipula sp. (% 1,64), Leptophlebia sp. (% 1,51) ve Limnodrilus hoffmeisteri (% 1,10) dir. Tespit edilen taksonlardan 170'i Karasu Çayı için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
Karasu stream where the study was done, located at Erfelek City, Sinop Province (Northern Turkey) Sampling was carried out monthly between 2013 Februay and 2014 January from 10 stations. Samples were collected by Kick-sampling method. Benthic samplings were done from 1,25 m2 area with a 5-minute duration by a hand-net. In order to achieve more taxa to be suitable for quantitative analysis triple iterationwas carried out from each station. Among the measured environmental parameters of water (temperature, dissolved oxygen and pH), temperature and dissolved oxygen are the most effective factors on biodiversity of stations. As a result, 18945 individuals of 179 taxa belonging to 5 Phylum were recorded in this study: Oligochaeta (38 taxa, 1157 individuals), Mollusca (12 taxa, 860 individuals), Chironomidae (48 taxa, 5956 individuals), Ostracoda (7 taxa, 65 individuals), Trichoptera (20 taxa, 151 individuals), Malacostraca (11 taxa, 10568 individuals), Nematoda (156 individuals), Planaridae (484 individuals), Pseudoscorpionida (1 taxa, 1 individual), Hexapoda (27 taxa, 2481 individuals) and other Diptera (13 taxa, 2427 individuals) According to frequency index of Soyer (1970); the most dominant taxa in studied area are: Gammarus komareki (30,48 %), G. uludagi (21,66 %), Simulium sp. (5,76 %), Beatis sp. (4,18 %), Bezzia sp. (3,06 %), Heptagenia sp. (2,54 %), Planaria spp. (2,55 %), Pisidium casertanum (2,23 %), Tipula sp. (1,64 %), Leptophlebia sp. (1,51 %) ve Limnodrilus hoffmeisteri (1,10 %) respectly. In the present study about 170 taxa were recorded for the first time from Karasu stream.