Aksu Deresi su kalitesi ve kirlilik düzeyinin belirlenmesi
Determination of the water quality and pollution level of Aksu Creek
- Tez No: 380612
- Danışmanlar: PROF. DR. ALP YALÇIN TEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Giresun, Aksu Deresi, Su kalitesi, Kirlilik, Amonyak, Nitrat, Fosfat, Giresun, Aksu Creek, Water Quality, Pollution, Ammonia, Nitrate, Phosphate
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giresun il merkezinden denize dökülen Aksu Deresi'nin bazı su kalitesi parametreleri ve kirlilik durumunu belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmaya Ocak 2012 tarihinde başlanılmıştır. Çalışma 12 ay boyunca yürütülmüş olup, tespit edilen 3 istasyondan su örnekleri aylık olarak toplanmıştır. Su kalitesi parametrelerinden; çözünmüş oksijen, pH, sıcaklık, tuzluluk, toplam çözünmüş madde (TDS), iletkenlik, klorofil-a, oksidasyon indirgeme potansiyeli (ORP), biyolojik oksijen ihtiyacı (BOİ5), toplam alkalinite, toplam sertlik, toplam amonyak nitrojeni (TAN), amonyak, nitrit, nitrat, klorür, toplam fosfor, çözünebilir reaktif fosfat (SRP), askıda katı madde (AKM), sediment örneklerinden ise pH ve yüzde yanabilir organik madde tayinleri yapılmıştır. Elde edilen verilerin ortalama değerleri; çözünmüş oksijen 9,85 mgL-1, pH 7,47, sıcaklık 12,52°C, tuzluluk 0,14 ppt, TDS 0,191 gL-1, iletkenlik 290 mScm-1, ORP -93,1 mV, BOİ5 2,7 mgL-1, toplam alkalinite 115,47 mgL-1, toplam sertlik 156 mgL-1, klorofil-a 7,58 µgmL-1, TAN 0,73 mgL-1, amonyak 0,002 mgL-1, nitrit 0,011 mgL-1, nitrat 1,354 mgL-1, klorür 0,44 mgL-1, toplam fosfor 0,56 mgL-1, SRP 0,045 mgL-1, AKM 2,954 gL-1, sediment pH'ı 7,7 ve sedimentte yüzde yanabilir organik madde miktarı ise % 3,92 olarak tespit edilmiştir. Elde edilen veriler doğrultusunda Aksu Deresi su kalitesinin tarımsal faaliyetler için kullanılabilir, sucul canlılar için uygun bir yaşam ortamı olabileceği ancak toplam fosfor bakımından ortalama 0,56 mgL-1, nitrit bakımından ise ortalama 0,011 mgL-1 düzeyi ile hafif kirli su sınıfına girdiği, diğer parametreler için ise kirlilik bakımından tehdit unsuru yaratmayacak düzeyde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, which has been carried out in order to determine some water quality parameters and the pollution level of the Aksu Creek which disembogue into Black Sea from the centre of Giresun, was started in January 2012. The water quality parameters; of dissolved oxygen, pH, temperature, salinity, total dissolved solids (TDS), conductivity, chlorophyll-a, oxidation reduction potential (ORP), biochemical oxygen demand (BOİ5), total alkalinity, total hardness, total ammonia nitrogen (TAN), ammonia, nitrite, nitrate, chloride, total phosphate, soluble reactive phosphorus (SRP), total suspended solids (TSS) were performed. Additionally, pH and organic matter contents were measured from sediment samples. The means obtained data were as fallow; dissolved oxygen; 9,85 mgL-1, pH; 7,47, temperature; 12,52°C, salinity; 0,14 ppt, TDS; 0,191 gL-1, conductivity; 290 mScm-1, ORP; -93,1 mV, BOİ5; 2,7 mgL-1, total alkalinity; 115,47 mgL-1, total hardness; 156,47 mgL-1, chlorophyll-a; 7,58 ugL-1, TAN; 0,73 mgL-1, ammonia; 0,002 mgL-1, nitrite; 0,011 mgL-1, nitrate; 1,354 mgL-1, chloride; 0,44 mgL-1, total phosphate; 0,672 mgL-1, SRP; 0,045 mgL-1, TSS; 2,954 gL-1. Obtained data showed that the water quality of Aksu Creek may suitable for agricultural activities and may be a suitable living habitat for the living beings and getting into the category of mild contaminated according it?s average total phosphate rate of 0,56 mgL-1 and nitrite rate of 0,011 mgL-1. The creek, however, may be classified as clean water and has no threat regarding to rest of the detected parameters.