Tipografik form ve içerik açısından ajitasyon, manipülasyon, propaganda
Typographical in terms of form and content, agitation, manipulation, propaganda
- Tez No: 380664
- Danışmanlar: PROF. NAZAN ERKMEN
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Agitation, manipulation, channeling, propaganda, graphic manipulation, graphic agitation, political graphic, deterioration, commonness
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Yazının ve bir işaretler dizgesinin keşfinden bu yana insanlığın başlıca amaçlarından biri iletişim olmuştur. İletişim, bir bilgiyi, anlamı, saklamak, aktarmak, paylaşmaktır. Grafik Tasarımcının, tasarladığı işaretlerin, sembollerin, kodların pictogramların görevi, tasarlayanın veya sözü söyleyenin“keşfettiğini”anlaşılır hale getirmek; yalın, sade bir yazımsal tasarım (Tipografi) anlayışı ile aktarmaktır. Bu çalışmanın amacı bu süreç sırasında iletilmek istenen bilginin, değişim sürecinin araştırılması ve incelenmesidir. Bu araştırma aynı zamanda, neyin, nasıl yapılacağını tarifleyen, anlamlara, bilgilere kendince şekil veren, bu bilgileri tasnifleyip eleyen, tasarımcıların, tasarım sürecindeki seçim ve yöntemleri, bilgiyi güdümleme biçimleri de irdelemektedir. Aşağıdaki çizelgede, önce, doğal bir yol izleyen bilgi akışı ve sonrasında güdümlenmiş bilginin izlediği süreç ve ilişkiler gösterilmiştir. Doğal süreç; 1. 2. 3. Bilgi ve İşaret ve Bilgilenmiş Toplum Anlam üretme Sembol Yaratan Manipüle (güdümlenmiş) edilmiş süreç; 1. 2. 3. 4. Bilgi ve Güdümleyen, İşaret ve Güdümlenmiş Anlam üretme (Manüpüle eden) Sembol Yaratan Toplum Manipüle edilmiş süreç, çalışmada dört bölümde incelenmiştir. İlk bölümü kavramların tanımlanmasına, ikinci bölüm bu kavramların toplum ve birey üzerindeki etkisine, üçüncü bölüm örneklere, dördüncü ve beşinci bölüm ise sonuçlara ayrılmıştır. Araştırma, tasarımcının yarattığı imajların yanısıra tasarımda metnin önemini de vurgulanarak tamamlanmıştır. Anahtar kelimeler, ajitasyon, manipülasyon, güdümleme, yönlendirme, propaganda, grafik güdümleme, grafik ajitasyon, politik grafik, yozlaşma ve sıradanlık'tır.
Özet (Çeviri)
From the discovery of letters and set of signs, the motivation and aim of humanity has been to communicate. Communication keeps, transmits and shares the knowledge and significance. The mission of overall signs (abc or alphabet), symbols, and codes (pictogram) designed by a graphic designer is abovementioned, more explicitly, making clear of the“invention/idea”of the narrator/creator through a simple and clean typographical approach. The purpose of this study is to examine how and in what ways the information delivered throughout this process alters. The study also scrutinizes the interaction amongst decision makers who defines the extent of the given task, molds the meaning and sorts and classifies the knowledge before reaching the target. The graph below firstly, shows the natural flow of the information and secondly, the process and interaction of the manipulated information. Natural proceses 1. 2. 3. Knowledge and Sign and Enlightened Significance Maker Symbol Maker Society/Community Unnatural, manipulated proceses 1. 2. 3. 4 Knowledge and Manipulator Sign and Symbol Maker Manipulated Significance Maker Society/Community The abovementioned process is analyzed under four sections. First section defines concepts; second section examines emerging influences of these concepts on society and individuals; third section analyzes paradigms and finally forth and fifth sections are designated for conclusion.