Malakanlar
Molokans
  1. Tez No: 380670
  2. Yazar: SİNAN KIYANÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Sosyoloji, Tarih, Anthropology, Sociology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Malakan, Malakanizm, Rusya, Din, Gelenek
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada Malakanların Rusya topraklarında başlayan tarihsel süreçleri ve Rusya'dan göç ettikleri bölgelerdeki izleri araştırılmıştır. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşı (93 Harbi) sonrasında, Kars ve civarının savaş tazminatı olarak Çarlık Rusya hâkimiyetine bırakılmasıyla, Kafkaslarda bulunan Malakanların bir kısmı Anadolu'ya göç etmiştir. Malakanlar Anadolu'da kurdukları köyler ile Müslüman topluluklar ile uzun süre birlikte yaşamışlardır. 1960'lı yıllara kadar süren bu birliktelik Malakanların bu toprakları terk etmesi ile son bulmuştur. Bu ayrılıştan günümüze kadar geçen sürede Malakanların Anadolu'da izleri kaybolmaya yüz tutmuştur. Malakanların kurdukları köylerden bazılarına (İncesu, Yolboyu, Susuz, Atçılar, Çakmak, Dikme) yapılan gezilerde Malakan izleri araştırılmıştır. Bu çalışmada günümüzde Rusya, Amerika, Kanada, İran, Suriye, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'da yaşayan Malakanların göç etme nedenlerinin ve süreçlerinin yanı sıra günümüzdeki yaşantıları, Malakan kimliğinin oluşmasında temel etken olan Malakanizmin ortaya çıkışı ve gelişim süreçleri, Kapalı bir toplum olan Malakanların toplumsal yapıları ve yaşantıları, Malakanların çağdaşlarından daha ileri derecede kullandıkları tarım ve hayvancılık ile göç ettikleri yerlerin ekonomilerine katkıları ve Malakanların ortak yaşam anlayışıyla Müslüman topluluklarla kurduğu ilişkiler ve ortak yaşam özellikleri üzerine durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the history of Molokans which began in Russian territories and their effects on the provinces to which they emigrated from Russia were investigated. After the 1877-1878 Ottoman-Russian war (93 War), some of the Molokans from Caucasia immigrated to Anatolia since Kars and its vicinity were given to Russians as reparation. With the villages they established in Anatolia, Molokans lived together with the Muslim communities for a long time. This togetherness, lasted until 1960s, ended with the abandon of this land by Molokans. Since then, the traces of Molokans in Anatolia have tended to disappear. Molokans' traces were investigated in some of the villages (İncesu, Yolboyu, Susuz, Atçılar, Çakmak, Dikme) they established during the expeditions made those villages. Studies on reasons of the Molokans', living in Russia, the USA, Canada, Iran, Syria, Azerbaijan, Armenia and Georgia in our present day, immigration; their processes of immigration as well as their present life-styles were carried out. The emergence of Molokanism, the fundamental factor in the development of Molokans idendity, and its development processes were stated. Social structures and lives of Molokans who are a close community were investigated. Molokans' contributions to the places to which they immigrated thanks to the agriculture and livestock breeding which they used better than their contemporaries were presented. Molokans relations with Muslims which they formed as a result of their understanding of living together and their joint life characteristics were addressed. Key Words : Molokane, Molokanism, Russia, Religion, Tradition