Rusya'dan Türkiye'ye göç eden Malakanlar'ın siyasal sosyal ve kültürel durumu
Immigrants from Russia to Turkey Molokans political social and cultural status
- Tez No: 530629
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUHA OĞUZ BAYTİMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Malakan, Malakanizim, Din, Malakan, Malachanism, Religion
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sinop Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Yapmış olduğumuz bu çalışmada Malakan gruplarının Rusya'da başlayan tarihsel yaşamları ve farklı bölgelerde devam eden süreçleri ele alınmıştır. Bu süreç yalnız Anadolu topraklarında devam etmemiş Azerbaycan, Kafkasya, Amerika gibi topraklara da yansımıştır. Malakanlar Osmanlı İdaresinde bulunan Kars bölgesinin Ruslarla yapılan savaş sonucunda kaybedilmiş olması ve Rusların bu bölgede hâkimiyet sürme istekleriyle birlikte göç ettirilen gruplardan birisidir. Bu göçlerin nedenleri, Malakan gruplarının tarımsal, ekonomik ve sosyal yaşantılarına da bu çalışmam da yer vermiş bulunmaktayım. Bu çalışmada ayrıca Malakanizm öğretisinin ve inancının üzerinde durulmuştur. Osmanlı ve Rus Devletleri'nin bu öğretiye vermiş olduğu tepkiler de incelenmiştir. Türkiye de yaşamış olan Malakan gruplarının diğer ülkelerde yaşayan gruplara göre farklılıkları, Malakan aile kültürü, akrabalık ilişkileri, sosyal yaşantıları, çevreye vermiş oldukları izlenim üzerinde de durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the historical life of Malakan groups started in Russia and the ongoing processes in different regions. This process not only continued in Anatolia, but also reflected in lands such as Azerbaijan, Caucasus and America. The Malakans were one of the groups that were displaced with the wishes of the Kars region in the Ottoman administration as a result of the war with the Russians and with the Russians' desire to dominate the region. The reasons of these migrations, the agricultural, economic and social life of the Malakan groups have also included this study. This study also focused on the teaching and belief of Malakanism. The reactions of Ottoman and Russian States to this teaching were also examined. differences according to the groups living in other countries of the group who lived in Turkey Málaga, Málaga family culture, kinship relations, social life has also focused on the impression they have made on the environment.