Turizmde tüketici motivasyonlarının konaklama tipi seçimine etkisi: Didim (Altınkum) örneği
Effects of consumer motivation in tourism on accomodation type selection: Didim (Altinkum)
- Tez No: 380700
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN KUTUKIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Turist Motivasyonu, Konaklama Tipi, Tüketici Davranışı, Didim, Motivation, Tourist Motivation, Accomodation Type, Consumer Behaviour, Didim
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Turistlerin konaklama tipi tercihlerinin ardında yatan motivasyonların bilinmesi, turistik destinasyon açısından sahip olduğu turistik çekiciliklerin hedef turist profili çerçevesinde geliştirilmesi ve konaklama işletmeleri açısından sahip oldukları ürün ve hizmetlerin çeşitlendirilerek potansiyel turistlerin tercihlerinin güdülenebilmesi bakımından oldukça önemlidir. Bu çalışmada, Didim (Altınkum)'e tatil amaçlı gelen yerli turistlerin konaklama tipi seçimindeki motivasyonları incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini Didim'e tatil için gelip konaklayan 207 yerli turist oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde Faktör Analizi, T Testi, ANOVA (varyans) Analizi ve Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan yerli turistlerden erkek turistlerin, kadın turistlere oranla çoğunlukta olduğu görülmüştür. Turistlerin %63,3'ü tercih ettikleri konaklama tipini ilk kez ziyaret etmişlerdir. Konaklama tipini belirlemede turistlerin %34.3'ü tavsiye üzerine gelirken, % 33,3'ü internet aracılığıyla karar vermiştir. Bunların yanı sıra aylık kazanç seviyesiyle katılımcıların teknolojik donanım ve otel imkanlarının nitelikleriyle ilgili beklentilerinin arttığı görülmüştür. Ayrıca ödeme imkanlarının kolaylığı gibi faktörlerinde konaklama tipi seçiminde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bulgular ışığında konaklama tipi seçimini etkileyen tüketici motivasyonlarına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
To know the tourist motivators of choosing accomodation type is quite important for touristic destinations to develop its touristic attractions through target tourist profile and for hospitality enterprises to be able to motivate the potential tourists by diversifying their products and services. In this study, accomodation type choosing motivations of domestic tourists that visit Didim (Altınkum) is viewed. The research sample consists 207 domestic tourists visit and stay overnight in Didim for vacational purposes. The research data is collected by a questionnaire developed by the researcher. The methods used analyzing the data are Factor Analysis, T Test, ANOVA and Regression. It is observed that, surveyed male tourists are in the majority compared with females. %63,3 of tourists prefer the accomodation type for thr first time. %34,3 of the tourists prefer the accomodation type on recommendation, and %33,3 of them via the internet. In addition, with the increase of monthly earnings, participants cares more about technological equipment and the qualifications of hotel facilities. Also some other factors as payment facilities are important for tourists making accomodation type decision. Finally some recommendations made about tourist motivations for choosing accomodation type, in the light of these findings.