İnanç turizminin yerel kalkınmadaki önemi: Midyat örneği
The importance of local devolopment to religious tourism: A study in Midyat
  1. Tez No: 380699
  2. Yazar: ŞEYHMUS DEMİRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Turizm, Economics, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, İnanç Turizmi, Yerel Kalkınma, Midyat, Tourism, Religious Tourism, Local Economic Development, Midyat
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Sürdürülebilir ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek için yerel otoritelerin, özel sektörün, kâr peşinde koşmayan kurumların ve yerel halkın birlikte çalışmasını ifade eden yerel kalkınma bölgesel dengesizliklerin azaltılması ve planlı bir kalkınma sürecinin gerçekleştirilmesi için stratejik bir öneme sahiptir. Bununla birlikte ekonomik değer yaratacak ve kalkınmada etkin olarak kullanabilecek kaynakları kısıtlı olan ve turistik değerlere sahip bölgelerde turizm hizmetleri yerel kalkınma için lokomotif rolü üstlenmektedir. Nitekim günümüzde birçok destinasyon sahip olduğu turistik değerleri yerel kalkınmada etkin olarak kullanma yoluna gitmektedir. İnanç turizmi de bu kapsamda belirli destinasyonlar tarafından üzerinde önemle durulan turizm faaliyetlerini oluşturmaktadır. Midyat ilçesi inanç turizmi açısından birçok önemli değere sahip olmakla birlikte gelişmişlik düzeyi olarak diğer bölgelere göre daha az gelişmiştir. Diğer yandan Midyat ilçesinin yerel kalkınma sürecinde inanç turizminin stratejik bir rol oynayabileceği öngörülmektedir. Buradan hareketle bu tez çalışmasının amacı Midyat ilçesinde gerçekleştirilen inanç turizmi faaliyetlerinin yerel kalkınmaya katkısının belirlenmesidir. Araştırma kapsamında nitel araştırma yöntemlerinden mülakat tekniği ile Nisan-Mayıs 2014 döneminde Midyat ilçesinde 31 katılımcı ile yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiştir. Elde edilen bulgular Midyat ilçesinde inanç turizminin yerel kalkınma için çok önemli katkılar sağlayabileceğini, bununla birlikte kamu/özel sektör işletmelerinin girişimlerinin çeşitlenerek artması ve tanıtım faaliyetlerine daha fazla önem verilmesi gerektiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Local economic development, a set of cooperative actions of non-profit organizations, local authorities, private companies and local communities to accomplish sustainable economic growth, has a strategic importance in order to reduce regional development disparities and implement a planned development process. On the other hand, tourism services taking the lead in the regions which has limited economic resources for local development but endued with touristic values. Thus, many destinations use these values effectively in local development process. In this context, religious tourism has become one of the most important kind of tourism activity for local destinations. Midyat, a town in Mardin province of Turkey, has important tourist attractions in terms of religious tourism but less developed comparing with its similar regions. On the other hand, it has been envisioned that the religious tourism will take on an important role as a strategy for local development. From this point of view, the aim of this paper is to assess the contributions of religion tourism activities to local development in Midyat. Within the scope of this paper, interview method with semi-structured questions were used and conducted to 31 people who live in Midyat. The findings obtained from interviews revealed that, first, religious tourism can provide an important contribution to local development, second, public/private sector enterprises must diversify their activities and lastly more emphasis should be given for promotion of Midyat.