Demir Özlü'nün romanları üzerine bir inceleme
A study on Demir Özlü's novels
- Tez No: 380706
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VELİ UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 1950 kuşağı, Sürgün edebiyatı, Demir Özlü, Yabancılaşma, Varoluşçuluk, Nihilizm, 1950 generation, Exile literature, Demir Özlü, Alienation, Existensialism, Nihilism
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
“Demir Özlü'nün Romanları Üzerine Bir İnceleme”adını taşıyan bu tez çalışması, Demir Özlü'nün romanlarının incelenmesine dayanır. Demir Özlü, ortak idealler ve dünya görüşünü paylaşan 1950 kuşağı romancılarındandır. Yazarın eserleri, biçim ve tema unsurlarıyla incelenip değerlendirilmiştir. Söz konusu araştırma sırasında yazarın öykü, anlatı, eleştirel deneme ve röportaj türündeki eserlerinden de faydalanılmıştır. Demir Özlü'nün romanlarında şu temalar belirlenmiştir: varoluşçuluk, siyasi sürgünlerin doğurduğu bunalım ve yabancılaşma, nihilizm, burjuva yaşam tarzı, aydın çatışmaları, aşk ve cinsellik, ideoloji. Bu başlıklar altında yapılan inceleme sonucunda yazarın; roman tekniği, dil, işlenen temalar yönünden eserlerinde yenilikçi bir anlayış sergilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study named“A study on Demir Özlü's Novels”is based on the study of Demir Özlü's novels. Demir Özlü is a novelist from 1950s generation who were sharing the same ideals and the worldview. The works of the author were studied and evaluated in terms form and theme. The survey utilized from the author's stories, narrations, critical essays and interviews. The following themes were identified in Demir Özlü's novels. Existentialism, alienation and depression caused by political exile, nihilism, bourgeois life style, intellectual conflicts, love and sex, ideology. As a result of the study made under these headings, it was concluded that the author used innovative insight in his works in terms of novel technique, language and themes.