Mahmut Yesârî: Hayatı, sanatı, eserleri
Mahmut Yesârî: His life, art, works
- Tez No: 380708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. VELİ UĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Türk Dili ve Edebiyatı, Biography, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mahmut Yesârî, roman, öykü, tiyatro, bakış açısı, zaman, mekân, kişiler, olay örgüsü, konu, tema, dil, anlatım, süreli yayın, Mahmut Yesârî, novel, short story, play, point of view, time, place, characters, plot, topic, theme, language, expression, periodical
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Cumhuriyet dönemi yazarlarından Mahmut Yesârî, edebiyatımızda romanları, öyküleri ve tiyatrolarıyla tanınmıştır. Türk edebiyatının çok yönlü ve üretken yazarlarından olan Yesârî, edebiyat dünyasında büyük ölçüde romancılığıyla tanınmış, buna karşın onun tiyatro yazarlığı ve öykücülüğü üzerinde fazla durulmamıştır. Bu bağlamda Mahmut Yesârî'nin yazarlık çizgisi bütünsel olarak değerlendirilmemiştir. Oysaki yazar, hem tiyatroları hem de öyküleri ile dikkate değer eserler ortaya koymuştur. Bu tezde ilk olarak Mahmut Yesârî'nin biyografisi, kişiliği ve sanatçı kimliği ele alınmıştır. Bunun yanında yazarın, romancılığı, öykücülüğü ve tiyatro yazarlığı incelenmiştir. Yazarın eserleri, anlatıların unsurları olan, bakış açısı, mekân, zaman, kişiler ve olay örgüsü açısından ele alınmış; ayrıca bu eserlerin, konu ve tema, dil ve anlatım özellikleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise, yazarın çeşitli gazete ve dergilerde kalan pek çok yazısı, künye bilgileriyle birlikte kronolojik olarak listelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Mahmut Yesârî, one of the writers in Republic period, is known for his novels, short stories and plays in our literature. Yesârî, among versatile and productive writers of Turkish literature, is best known for his novel-writing in literary world but his playwriting and storytelling have not been discussed much. For this reason, the authorship of Mahmut Yesârî has not been studied totally. However, the writer produced remarkable works within both his plays and short stories. In this thesis, firstly we study the biography, personality and artistic sideof Mahmut Yesârî. Besides this, his novel-writing, storytelling and playwriting is analysed. The works of the author have been researched in the sense of point of view, place, time, characters and plot which are elements of narratives; also topic, theme, language and expression features of these works have been emphasised. In the last part of this thesis, a lot of articles of the author which were published in various newspapers and magazines are listed chronologically.