Öğretmen adaylarında özgünlük ve öz-duyarlığın mutluluk ile ilişkisinin incelenmesi
Analyzing the relation of happiness with authenticity and self-compassion among candidate teachers
  1. Tez No: 381059
  2. Yazar: SAİT DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA NESRİN BİROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Mutluluk, Özgünlük, Öz-duyarlık, Öğretmen adayları, Happiness, Authenticity, Self-Compassion, Candidate Teachers
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Mutluluk, her insanın hayatı boyunca yaşamak istediği bir duygudur ve mutluluğu etkileyen birçok faktör vardır. Bu çalışmanın temel amacı öğretmen adaylarında özgünlük ve öz-duyarlığın mutluluk ile ilişkisini incelemektir. Çalışmada ayrıca cinsiyet, kardeş sayısı ve ebeveyn tutumu ile mutluluk arasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Araştırma grubu, 2012-2013 eğitim öğretim yılında Kilis 7 Aralık Üniversitesi Muallim Rıfat Eğitim Fakültesi'nin farklı bölümlerinde eğitim gören 651 öğretmen adayından oluşmaktadır (235 Erkek, 416 Kadın). Katılımcılar uygun örnekleme yoluyla seçilmişlerdir. Nicel olan bu çalışmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, Oxford Mutluluk Ölçeği-Kısa Formu, Özgünlük Ölçeği ve Öz-duyarlık Ölçeği ile toplanmıştır. Veri analizinde Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı, Çoklu Doğrusal Regresyon, Mann Whitney-U ve Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, öğretmen adaylarında özgünlük ve öz-duyarlığın mutluluk ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Katılımcıların özgünlük ve öz-duyarlık düzeyleri ile mutluluk düzeyleri arasında orta derecede pozitif korelasyon saptanmıştır. Bunun yanında özgünlük ve öz-duyarlığın mutluluğu anlamlı düzeyde yordadığı görülmüştür. Demografik değişkenlerden cinsiyet ve kardeş sayısı ile mutluluk arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken; ebeveyn tutumunun mutluluk ile anlamlı bir ilişki gösterdiği tespit edilmiştir. Bulgular ilgili araştırmalar kapsamında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Happiness is a feeling that every human being wants to experience during their life span and there are lots of factors which affect the happiness. The main aim of this study is to analyze the relation of happiness with authenticity and self-compassion among candidate teachers. The relation of happiness with gender, number of brothers and sisters and parent attitude was also searched in the study. The study group consists of 651 candidate teachers (235 male, 416 female) who were studying in different departments of Kilis 7 Aralık University Muallim Rıfat Faculty of Education in 2012-2013 education year. The participants were chosen by convenience sampling method. Relational screening model was used in this quantitative study. The data was collected through Personal Information Form, Oxford Happiness Scale-Short Form, Authenticity Scale and Self-Compassion Scale. Pearson Product-Moment Correlation Coefficient, Multiple Linear Regression, Mann Whitney-U and Kruskal Wallis-H technics were used for data analysis. The results of the study showed that happiness is related to authenticity and self-compassion among candidate teachers. Moderate degree positive correlation was determined between the happiness level and authenticity and self-compassion levels of participants. Nevertheless, it was seen that authenticity and self-compassion predicted happiness at a meaningful level. While a meaningful relation was not found between happiness and the demographic variables of gender and number of brothers and sisters, it was identified that parents' attitude show a meaningful relation with happiness. The findings were discussed as to the literature concerned and some suggestions were made.