Uluslararası Vergi Hukuku ve çözüm yolları
The International Tax Law and it's solution ways
- Tez No: 381113
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL KANDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tahkim, OECD, UNCITRAL, ICA, Arbitration, OECD, UNCITRAL, ICA
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Türkiye'deki ticari tahkim, davalarla kıyaslandığında iç vergi tartışmalar kadar yaygın şekilde kullanılmamaktadır. Tahkim, önemli tutarları kapsamayan iç vergi tartışmalarına bir çözüm getiren bir maliyet-etkinlik yöntemi olarak görülmemektedir. Buna rağmen, tahkim, uluslararası vergi uyuşmazlıklarını çözmede yaygı olarak kullanılmaktadır. Tahkimin çok yaygın olarak kullanıldığı yasal sahalar; inşaatçılık, denizcilik ve ticarettir. Yabancı hakem hükümlerinin tanınması ve uygulanmasıyla ilgili 1958 yılı Birleşmiş Milletler anlaşmasının (New York sözleşmesinin), bir yabancı imza ülkesinin bölgesinde uygulanan tahkim kararının zorla kabul edilmesi yoluyla, Türkiye mahkemelerinde uygulanması olasıdır. Tahkim hükümlerinin Türkiye'de tanınmasına ve uygulanmasına, uygun koşulların sağlanması halinde izin verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Commercial arbitration in Turkey is not widely used for domestic tax disputes compared to litigates. Arbitration is not seen as a cost-effective method to resolve domestic tax disputes which do not involve significant amounts. However, arbitration is widely used to resolve international tax inconsistencies. The main legal areas which commonly use arbitration are: Construction, Maritime and Commercial. The United Nations Convention on the Recognition and Enforcement of Foreign Arbitral Awards 1958 (New York Convention), it is possible to apply to the Turkish courts by yhe way to enforce an arbitral award granted in the territory of a foreign signatory country. The recognition and enforcement of arbitral awards in Turkey is allowed if the relevant conditions are ensure.