On teaching poetry: A descriptive analysis of the most common themes through symbols
Şiir öğretimi üzerine: Sembollerden yararlanılarak şiirlerde en sık kullanılan temaların betimsel analizi
  1. Tez No: 381135
  2. Yazar: YASEMİN KESKİNEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYFER ONAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, American Culture and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sembolizm, Sembol, Tema, Robert Frost, Symbolism, Symbol, Theme, Robert Frost
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma, ana hatlarıyla şiirlerin temalarının öğretiminde edebi sanat olarak sembollerin önemi üzerinde yoğunlaşmıştır. Edebi sanatlar olan sembol ve tema, hem İngilizce ağırlıklı müfredatı olan bazı özel liselerde, hem de üniversitelerde İngilizce öğretmenlerinin eğitiminde kullanılmaktadır. Ancak, edebiyat derslerinde okuyucuların edebi sanatlar olan sembol ve temayı anlamakta zorluk çektiği bilinen bir gerçektir. Buna bağlı olarak, öğrenciler şiirlerin ana fikirlerini anlamaktan korkar olmuş hatta konuya önyargıyla yaklaşmaya başlamışlardır. Bu çalışma, sembolleri şiir sanatında en çok kullanılan temalarla ilişkilendirerek incelemektedir. Bu yüzden, Robert Frost'un Seçilmeyen Yol, Yaprakları Çiğneyen Adam ve Karlı Gecede Ormanda Durmak adlı şiirlerinin semboller aracılığıyla tema öğretmek için yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu amaç için şairin en sık kullandığı sembol ve temalar araştırılmıştır. Bu edebi sanatlar, ayrıca, adı geçen şiirler kullanılarak hazırlanan sınıf içi aktiviteler aracılığıyla incelenmiştir. Bu açıdan araştırma, Robert Frost'un seçilen şiirleri aracılığıyla edebi sanatlar olan sembollerle temaların arasındaki ilişkiyi de göstermektedir. Son olarak bu çalışmanın, herhangi bir şiirde daha kolay anlaşılmasını sağlamak amacıyla en sık kullanılan sembol ve temaların analiz edilmesi sürecinde, hem İngilizce ağırlıklı müfredatı olan bazı özel liselerde, hem de İngilizce öğretmenlerinin eğitiminde, öğrencilere ve İngilizce öğretmenlerine yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has mainly focused on the importance of symbols as literary devices in teaching the themes of poetic works. Symbol and theme as literary devices have been taught in some private high schools in which English is mainly taught through literature and in ELT programmes of the universities. However, it is commonly known that readers have found difficult to understand symbol and theme as literary devices in literature classes. Accordingly, understanding the themes of a poetic work may cause fear and prejudice for readers. This paper examines literary symbols by relating them to the most common themes in poetry. Hence, Robert Frost's three poems entitled The Road Not Taken, A Leaf Treader and Stopping by Woods on a Snowy Evening are thought to be beneficial for teaching themes through symbols. To achieve this, the common symbols and themes used by the poet have been studied on. The devices have also been studied in the light of some classroom activities mainly arranged for these poems. This thesis shows the relationship between literary symbols and themes of a poetic work by using Robert Frost's selected poems. This paper is also thought to be illuminating in the process of the analysis of most commonly used symbols and themes in any poetic work by the students of literature classes in some private high schools in which English is mainly taught through literature and in ELT classes.