KOBİ'lerde kurumsal yönetimin uygulanabilirliği Adıyaman ve Gaziantep ili uygulaması
Applicability of corporate governance in SMes Adıyaman and Gaziantep district application
- Tez No: 381173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KAYGUSUZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ), Kurumsal Yönetim, Şeffaflık, Adillik, Small and medium sized enterprises (SME), corporate governance, transparency, fairness, responsibility, accountability
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kurumsal yönetim, büyük işletmeler için önemli olduğu kadar KOBİ'ler için de hayati bir öneme sahiptir. Yöneticiler; işletmelerinde adillik, şeffaflık, hesap verilebilirlik ve sorumluluk ilkelerini uygulamaları sayesinde düşük maliyetli kaynak bulabilmekte ve elde ettikleri maliyet avantajı doğrultusunda daha hızlı büyüyebilmektedirler. KOBİ'lerin genellikle aile şirketi şeklinde yapılanmış olması, belirtilen bu avantajları kullanamamaları yönünde en büyük engeldir. Ülkemizdeki işletmelerin büyük bir çoğunluğu KOBİ'lerden oluşmaktadır. KOBİ'lerin mevcut yapısı kurumsal yönetim açısından elverişli olmadığı ve kurumsal yönetim ilkelerinin KOBİ'ler tarafından uygulanmasının zor olacağı düşüncesi araştırmanın temel problemini oluşturmaktadır.“KOBİ'lerde kurumsal yönetimin uygulanabilirliği; Adıyaman ve Gaziantep ili uygulaması”konulu bu araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Kuramsal çerçevenin yer aldığı birinci bölümde öncelikle kurumsal yönetim ilkeleri ve kurumsal yönetimin önemi, KOBİ'lerin tanımı, genel özellikleri ve önemi hakkında genel bilgiler verilmiş, sonrasında ise KOBİ'lerin kurumsallaşırken karşılaştıkları temel sorunlar hakkında açıklayıcı bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde ise Adıyaman ve Gaziantep illerindeki KOBİ'lerin kurumsal yönetim düzeylerini belirlemeye yönelik araştırmaya ilişkin istatistiki bulgulara ve bu bulguların değerlendirilmesine yer verilmiştir. Elde edilen bulgular çerçevesinde KOBİ'lerin kurumsal yönetim ilkelerini uygularken karşılaştıkları temel sorunların neler olduğu ve bu sorunları nasıl aşabileceklerine ilişkin görüş ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Corporate governance is important and vital for big businesses as well as small and medium sized enterprises (SME). Executives can find low-cost resources by using fairness, transparency, accountability and responsibility principles in their companies and can grow rapidly in the sector in accordance with the cost advantage in hand. The biggest drawback of the SMEs is that they cannot use these advantages because they are mostly built up as Family Corporation. The businesses in our country are mostly made up off SMEs. Since the current structure of the SMEs are not suitable in terms of corporate governance and the idea that the principles of corporate governance are hard to be used by SMEs, constitutes the main problem of the research. This work is themed as“Applicability of corporate governance in SMEs. Adıyaman and Gaziantep district application”and consist of two parts. In the first part of the work, where theoretic framework appears, general information about corporate governance principles and the importance of corporate governance, definition of SMEs, their characteristics and importance are given; and then explanatory information about basic problems of the SMEs face during institutionalization took place. In the second part of the study statistical findings and their analyses related with the investigation of the corporate governance levels of the SMEs in Adıyaman and Gaziantep provinces took place. In the lights of the findings, opinions and suggestions are given for the basic problems of the SMEs while applying corporate governance principles and how they can overcome these problems.