Konutlarda kısıtlı mekan tasarımına çağdaş yaklaşımlar
Contemporary approaches to restricted location design in dwellings
  1. Tez No: 381213
  2. Yazar: SABER SALEBİ
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ALIM SELİN MUTDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, Kullanıcı gereksinimleri, Modülasyon, Standardizasyon, Esneklik ve Değiştirilebilirlik, Teknolojik Gelişmeler, Pratik Çözümler, Dwelling, User requirements, Modulation, Standardization, Flexibility and Alterability, Technological Developments, Practical Solutions
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Tez çalışması, çağdaş kentlerde yer alan hatalı planlamalarla biçimleniş sorunlarını tekrarlayan kısıtlı konut birimlerinin, tasarlama ve uygulama sürecine önerilerde bulunmayı amaçlamaktadır. Dört ana bölümden oluşan çalışma, tarih öncesi çağdan günümüze kadar gelişen kullanıcı gereksinimlerinin konut biçimlenişine ve bu biçimlenişi etkileyen faktörleri, kapsamı içine almaktadır. Birinci bölümde, tarih öncesi çağdan günümüze kadar geçen süreç içerisinde kullanıcı gereksinimlerinin konut biçimlenişine etkileri vurgulanmakta ve kısıtlı konutun tarihteki konut tipolojisiyle olan ilişkinin irdelenmektedir. İkinci bölüm, kısıtlı hacimlere sahip konut tasarımının ortaya çıkışı ve etkileyen faktörler incelenmiştir, Dönem içerisinde geliştirilen üretim teknikleri ve yöntemleri, bunların konut kullanıcısı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Daha sonra teknolojinin iç mekân biçimlenişine etkileri incelenmiş ve sonuçları ele alınmıştır ve böylece kısıtlı konut problemlerine karşılık sunulan çözümönerileri irdelenmiştir. Üçüncü bölüm, bu kısımda kısıtlı hacimlere sahip konut tasarımında pratik çözümlerin iç mekân biçimlenişine etkileri; kullanıcı gereksinimi, mekân organizasyonu, mobilya ve depolama, tasarım elemanları başlıkları altında uygulanan esneklik ve değişebilirlik yöntemler kısıtlı hacimlere sahip konutun (DomesticTransformerApartment) 1976 dan 2007'ye kadar geçirdiği dönüşümler incelenmiştir. Dördüncü bölüm, bu kısım sonuç ve değerlendirme bölümü olarak kısıtlı hacimlere sahip konutlarda dikkat edilmesi gereken hususlarda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The thesis study aims to make proposals to the design and application process of restricted dwelling units which repeat the problems of formation through faulty planning in contemporary cities. The study which is composed of four main parts covers the dwelling formation developed from prehistoric ages to date and the factors which influence such formation. In the first part, the effects of user requirements on the formation of dwellings within the process passed from prehistoric ages to date are emphasized and the relationship between the restricted dwelling with the dwelling typology in history are studied. In the second part, the emergence of design of dwellings with restricted sizes and the influencing factors are examined. The production techniques and methods developed within the period and their influence on the dwelling user are examined. Then, the effects and results of technology on the formation of interiosr are handled and thus, the solution proposal offered against the restricted dwelling problems are studied. In the third part, the effects of practical solutions to the formation of interiors in the dwellings having restricted sizes, the flexible and alterable methods which are applied under the headings of user requirements, location organization, furniture and storage, design elements and the transformations from 1976 to 2007 of dwellings having restricted sizes (DomesticTransformerApartment) are examined. The fourth part is the conclusion and assessment part where the proposals on the matters to be considered in the dwellings having restricted sizes are presented.