Hastane yöneticilerinin yönetsel beceri düzeylerinin incelenmesi
Assesment of the level of management skills of hospital directors
  1. Tez No: 381250
  2. Yazar: SUAT YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OĞUZ IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Yönetici, Yönetsel Beceri, Hastane Yöneticisi, Management, Director, Management Skills, Hospital Director
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada hastane yöneticilerinin ne düzeyde yönetsel becerilere sahip oldukları ve kişisel ve demografik özellikleri ile kurumsal özelliklerine göre yönetsel beceri düzeylerinde anlamlı farklılık olup olmadığını ortaya koymak amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda, kişisel ve demografik özellikler, kurumsal özellikler formları ve yönetsel beceri ölçeğinden oluşan anket formu; Kocaeli ili, İzmit, Gölcük ve Derince ilçelerinde faaliyet gösteren hastanelerde görev yapan 106 yöneticiye uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin değerlendirilmesinde, frekans, yüzde, ortalama, standart sapma istatistiklerinin yanında, T testi, Kruskall Wallis H testi, Mann Whitney U testi ve korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, yöneticilerin 13 yönetsel becerinin 9'unda gelişmiş düzeyde oldukları, 4'ünde ise oldukça gelişmiş düzeyde oldukları belirlenmiştir. Araştırmada yöneticilerin kişisel ve demografik özelliklerinden, medeni durum dışında kalan eğitim durumu, pozisyon, toplam çalışma süresi, yönetici olarak çalışma süresi, yaş ve medeni durumlarına göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılıkların olduğu, araştırmada ele alınan yöneticilerin kurumsal karar verme özelliklerinin tümünde ise, bazı yönetsel becerilerinde farklılaşmaların olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This survey aimed to find out what is the level of management skills of hospital directors and to state whether there is a noticable difference in the level of management skills according to their insitutional, personal and demographic features. In accordance with this purpose questionar form, consisting of personal and demographic features, institutional feature form and management skill scale, is applied to 106 directors working in different hospitals in service in Izmit, Gölcük and Derince counties in Kocaeli. In the evaluation of datas obtained from questionaries applied, T-Test, Kruskall Wallis H-Test, Mann Whitney U-Test and Correlation were applied along with frequency, percentage, average and standart deviation statistics. As a result of this survey it is found out that directors are on advanced level in 9 of 13 management skills and upper-advanced in the other 4 skills. In this study it is assigned that there are differences in statistical aspect in according to their personal-demographic features , their education levels, positions, working lives in total, working life as director and age. It is also found out that there are varieties in their some management skills in their all institutional decision features.