Virgül Dergisi üzerine bir araştırma
A study on the comma magazine
- Tez No: 381339
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ TAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Virgül Dergisi, Dergi, Sanat ve Edebiyat Dergiciliği, Virgül Magazine, Magazine, Arts and Literary Magazine
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1098
Özet
Virgül Dergisi, 1997'den 2009'a kadar Pusula Yayıncılık tarafından yayımlanan, yeni çıkan kitapların eleştiri ve tanıtımlarının yanında, sahaf sayfalarında eski kitapların da tanıtıldığı, yayın yönetmenliğini Orhan Koçak'ın yaptığı, yazı işleri müdürlüğünüyse Mustafa Arslantunalı'nın yürüttüğü aylık kitap ve eleştiri dergisidir. 12 yıl boyunca yayımlanan Virgül Dergisi, bu süre zarfında yayın dünyasındaki gelişmelere ilişkin en etkili tartışmaların yapıldığı bir dergi olmuştur. Virgül dergisi, reklam ve Pazar diliyle sulandırılmamış kimi eleştiri ve tanıtım yazılarıyla farklı yaklaşım tarzlarının gelişmesine katkı sağlamaktadır. Virgül Dergisi'nin, edebiyat açısından bir başka değeri ve önemi ise, günümüzde sadece adı bilinen veya yeni nesiller tarafından adı bile duyulmamış; ancak Türk edebiyatında ve sanatında bir dönem var olmuş, sanata ve edebiyata birçok hizmetleri geçmiş sanatçıları ve edebiyatçıları tanıma imkânını bizlere sunmasıdır. Türk dergiciliğine büyük yenilikler getirmiş ve yayımını, ara vermeden 12 yıl sürdürmüş bir dergi olması hasebiyle basın dünyamızda önemli bir yere sahip olan Virgül Dergisi; özellikle 1997-2009 yılları arasında yayımlandığı dönemlerde Türkiye toplumunun siyasal, sanatsal ve tarihsel bir aynası gibidir. Bu bakımdan o dönemin sosyal ve edebi hayatı için muazzam bir kaynak olarak teşekkül etmektedir.
Özet (Çeviri)
Published by Pusula publishing, the magazine Virgül, whose editor in chief being Orhan Koçak and managing editor being Mustafa Arslantunalı is a monthly book and criticizm magazine in which some old books on bouquiniste pages are introduced as well as some newly published books' criticism and publicity. The magazine Virgül having been published for 12 years, in this period has been a magazine where the most influential discussions related to the improvements in the world of publication have taken place. Virgül contributed to improvement of different approach ways with some pure criticism and introduction articles without advertisement and market language. Another important and indispensible value of the magazine is that it gives the oppurtunity to recognise artists and literatures, who, though known to the public only by their names or not having even been heard of by the new generations. actually existed at some point in Turkish Literature and Art and made admirable service in literature and art fields. Because of bringing new major innovations to Turkish magazine publication and running nonstop for 12 years. Virgül has an important place in our press world, especially it is like as a political, artistic and historical mirror of Turkish community in its publication life between 1997 and 2009. For that reason it serves as a magnificent source for social and literature life of that period.