Asya sinemasında ürün yerleştirme: En çok izlenen filmlerin incelenmesi
Product placement i̇n Asian movies: An analysis of top-grossing movies
  1. Tez No: 381707
  2. Yazar: SAİMA ALİYEVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIVANÇ NAZLIM TÜZEL URALTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Ürün Yerleştirme, Asya Sineması, Güney Kore Sineması, Hallyuwood, Hindistan Sineması, Bollywood, Product Placement, Asian Movies, South Korean Cinema, Hallyuwood, İndian Cinema, Bollywood
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Reklamcılık ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 401
Özet
Geleneksel reklamların tüketiciler üzerinde etkisini yitirmesi üzerine; ürünlerin sinema filmleri, televizyon programları, müzik klipleri, kitaplar ve bilgisayar oyunlarına yerleştirilmesi anlamına gelen ürün yerleştirme giderek daha fazla tercih edilen bir iletişim aracı halini almıştır. Ürün yerleştirme, birçok değişik uygulama ile seyirci ile iletişime geçerek öncelikli olarak reklamın akılda kalıcılığını arttırmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, geniş kitlelere daha rahat ve çabuk şekilde ulaşılabilecek iletişim kanallarından biri de sinema filmlerdir. Ürün yerleştirme uygulamaları sadece Hollywood sineması ile sınırlı değil. Günümüzde dünya genelinde bir çok ülke sinemasında reklamverenlerin ve film yapımcılarının memnuniyyetle kullandığı bir reklam metoduna dönüşen ürün yerleştirme, Asya sinemasında da önemli bir yere sahiptir. Günümüzde Güney Kore ve Hindistan (Bollywood) filmleri, dünya genelinde ve aynı zamanda Türkiye'de de geniş izleyici kitlesine sahip. Bu çalışmada, Güney Kore ve Hindistan (Bollywood) sinemasına ait en çok hasilat yapan onar film, toplamda 20 film içerik analizi yöntemi ile incelenmiş ve Asya Sinemasında ürün yerleştirme tarzları saptanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
As traditional ads have lost impact on consumer; product placement which means featuring ads products in films, television programs, music videos, books and computer games, has become as a more preferred advertising method. Product placement, with many different applications, primarily aims to improve the permanence of the ad in mind by communicating with the audience. For this purpose, movies are one of the communication channels which can reach large audiences in a relatively easier and faster way. Product Placement is not just limited with Hollywood movies. Nowdays product placement has became of one the favourite advertising method which advertises and movie producers use with great pleasure in all over the world and in these days product placement has big power in Asian movies also. Nowdays, South Korean and İndian (Bollywood) movies have big audiance all over the world and in the same time in Turkey. In this study, total of 20 top grossing movies, ten movie from South Korea and ten movie from İndia (Bollywood), investigated and content analysis was conducted. With these analysis was aimed to determine product placement styles in Asian movies.