İşletme birleşmelerinin TFRS-3, TTK ve vergi kanunları açısından değerlendirilmesi: Borsa İstanbul'da bir inceleme
The evaluation of mergers in terms of TFRS-3: business combinations, Turkish Commercial Code and Tax laws: A study on borsa İstanbul
  1. Tez No: 381930
  2. Yazar: ABDURRAHMAN GÜMRAH
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA MORTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşletme birleşmeleri, TFRS -3, Finansal Performans, Business combinations, TFRS -3, Financial Performance
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın amacı birleşme ve satın alma işlemlerinin işletmelerin finansal performansına olan etkisini analiz etmektir. Bu amaç doğrultusunda Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren ve 2010 yılında birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirmiş olan 11 firma analiz kapsamına alınmıştır. Söz konusu firmaların 2010–2013 dönemi finansal oranları yardımıyla TOPSIS yöntemi kullanılarak performans derecelendirmeleri yapılmıştır. Ulaşılan sonuçlar doğrultusunda yıllar itibariyle en yüksek ve en düşük performans değerine sahip işletmeler belirlenmiş ve söz konusu işletmelerin faaliyet gösterdikleri sektörlerdeki firmalarda analiz kapsamına dahil edilmiştir. Çalışmada; amaç ve hedefleri tam olarak belirlenmiş, iyi yönetilmiş ve doğru finansman kaynağı seçilmiş olan birleşme işlemlerinin işletmelerin performansını olumlu etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is analyzing the impact of combination and acquisition processes on the financial performance of businesses. In line with this aim, 11 companies, who performed combination and acquisition processes in 2010 and operating in Istanbul Stock Exchange, were included in the study to be analyzed. Performance ratings of these companies were carried out with the help of financial ratios of 2010-2013 period using TOPSIS method. In accordance with the results obtained, companies with the highest and lowest performance values were determined and companies operating in the respective sectors were also included in the scope of the analysis. In this study, it has been concluded that well managed combination processes with fully determined goals and objectives and right financial sources have positive impacts on the performance of the companies.