Yatılı öğrencilerin dinî-ahlâkî tutumları ve din eğitimi: (Gürün 80. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu örneği)
The moral and religious behaviour of boarders and religious education: (The sample of Gürün 80. Yıl Boarding School)
- Tez No: 381986
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT YAŞAR AŞIKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Din, Din Eğitimi, Ahlâk, Dinî Tutum, Yatılı Öğrenciler, Religion, Religious Education, Morality, Religious Conducts, Boarders
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma Sivas ili Gürün ilçesinde bulunan Gürün 80. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu yurdunda kalan kız ve erkek öğrencilerin demografik bilgilerini, dinî yapılarını, dinî ve ahlâkî sorunlarını karşılaştırmalı olarak inceleyen bir araştırmadır. Araştırmanın örneklem grubunu Gürün 80. Yıl Yatılı Bölge Ortaokulu yurdunda kalan 30'u kız, 27'si erkek olmak üzere 57 öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmanın Giriş bölümü; araştırmanın problemi, hipotez, araştırmanın amacı ve önemi, araştırmanın kapsamı ve sınırlılıkları, araştırmanın yöntemi, araştırmanın evreni ve örneklemi, bulguların analizi ve sayıltılardan oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde din, din eğitimi, dindarlık, ahlâk, dinî davranış, yatılı bölge ortaokulu, yatılı öğrenci gibi temel kavramlara yer verilmiştir. Ayrıca bu bölümde Sivas ili Gürün ilçesi hakkında genel bilgilere, araştırma yapılan okul hakkında genel bilgilere ve yatılı öğrencilerin günlük yaşamları hakkında bilgilere de yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde yatılı öğrencilerin dinî inanç ve tutumlarının oluşumunda ve gelişmesinde etkili olan faktörler olan irsiyet, aile, çevre ve okul faktörleri üzerinde durulmuştur. Son olarak araştırmanın üçüncü bölümünde ise araştırmada elde edilen bulgular ve yorumları, sonuçların özeti ve öneriler mevcuttur.
Özet (Çeviri)
This is a research that investigates comparatively the demographical characteristics, religious affiliations, religious and moral problems of the girls and boys who are the boarders of Gürün 80. Yıl Boarding School. 30 girls and 27 boys and in all 57 students who are the boarders of Gürün 80. Yıl Boarding School forms the sample group of the research. The introduction of the study consists of the problem of the research, hypothesis, aim and importance of the research, extent and limitedness of the research, method of the research, system and sample of the research, analysis of the evidences and supposition. Religion, religious education, piety, morality, religious behaviour, boarding school and boarders are mentioned in the first chapter. Also general information about Sivas, Gürün, the school in the research and the daily life of the boarders are mentioned in this chapter. The factors that are effective in formation and development of religious belief and attitude as heredity, family, environment and school are emphasized in the second chapter.Finally acquired evidences and interpretations in the research, summary of the outcomes and suggestions exist in the third chapter.