Cami hizmetlerinde cemaatin beklentileri üzerine sosyolojik bir analiz (Sivas/Zara ilçesi örneği)
Sosiological analysis of community expectations in mosgue services
  1. Tez No: 381987
  2. Yazar: ADEM DÖNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN ERDİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Cami, Din Görevlisi, Cemaat, Yaz Kur'an Kursları, Vaaz, Hutbe, Religios, Mosque, Religios Officials, Community, Summer Quran Courses, Sermon
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmanın amacı, Zara ilçesine bağlı merkez camiilerde çalışan din görevlilerinin camilerde ve cami dışında din hizmetlerini yerine getirmelerini cemaatinin beklentilerini tespit etmek ve bunu sosyolojik olarak değerlendirmektir.Araştırmada ilk önce kaynak taraması ve daha sonra anket tekniği ile alan araştırması yöntemleri kullanılmıştır. Çalışma 196 kişi üzerinde yapılmış olup Sivas'ın Zara merkez ilçesini kapsamaktadır.Türkiye'deki cemaat profili zamanın getirdği olanaklarla günden güne değişmektedir. Bu insanların isteklerini, beklentilerini, memnuniyetlerini ve hayat anlayışlarınında bu değişimin etkilediği konular içerisine dahil etmek mümkündür. Araştırma yaptığımız Zara ilçesi cemaatininde bu kadar değişimden de etkilenmemesi olanaksızdır. İşte Zara'da görev yapan din görevlileri değişen bu cemaati iyi okuyabildiği hususlarda onların beklentilerini karşılıyabilimş fakat onları anlayamadığı noktalarda faydalı olamamıştır.Bu görevlileri bir çok konuda cemaatin beklentilerini karşılamışken kendilerinin en büyük özelliği olan ve cemaatinde onları o konumda gördüğü rehberlik konumunu hakkıyla yapamadıkları ve donanımada sahip olamadıkları anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, to assess as sociological and identify the expectations of the community about whether religious officials, who works in central mosgues connected to Zara town, fulfill therir religious services both in mosgues and outside.In the research, firstly literature survey techniques and then field survey methods are used. The study is performed on 196 people, and covers the central district of Sivas Zara. Turkey's community profile is changing with the possibilities of time from day to day. It is possible to include these people's aspirations, expectations and satisfaction and understanding of life incorporate issues that are affected by this change. The community of Zara town that we do research over them are also affected by this change. Religious officials who works in Zara town able to meet expectations of community on the points that they can read better, but they couldn't useful on the points where not understand them.Although regilios officials are able to meet expectations of community , Guidance, which the most important feature of themselves and also for community, couldn't be done rightly. It is clearly seen that religious officials do not have enough feature of guidance.