Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet'in iman anlayışlarına mukayeseli bir yaklaşım
A comparative approach of Mu'tazila and Sunni's faith understandings
  1. Tez No: 381988
  2. Yazar: MİKAİL İPEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ehl-i Sünnet, Mu'tezile, İman, Küfür, Fısk, Sunni, Mu'tazila, Faith, Blasphemy, Fisk
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada Ehl-i Sünnet ve Mu'tezile ekolleri,“İman kavramı'' bağlamında mukayese edilmiştir. Tezimiz giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında tezin amaç ve yöntemi belirlenmiş, ayrıca iman kavramının tartışmalara nasıl konu olduğu açıklanıp, Haricîlerin bu konudaki rolü vurgulanmıştır. Daha sonra Haricîlerin tekfir hareketine, ne gibi tepkiler gösterildiğine ilişkin bazı bilgiler sunulmuştur. Birinci bölümde iman kavramının tarifi yapılmış, ardından imanla ilgili çeşitli bakış açıları değerlendirilmiştir. Daha sonra iman kavramının, tartışmalara konu olmasına sebep olan ”küfür kavramı'' ve konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacak olan“Fısk kavramı'' açıklanmıştır. Tezin ikinci bölümünde ise bahsi geçen ekollerin iman kavramı ile ilgili görüşleri karşılaştırılmış ve ”İmanda artma ve eksilme'',“Mukallidin imanı'', ”İmanda istisna'' gibi önemli kelamî konular, Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet ekollerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this studying Sunni and Mu'tazila ecoles have been compared in the context of“faith concept”.Our thesis is formed introduction and two chapters.In introduction chapter the purpose and method have been determined,also how“faith concept”subjects to debates has been explained and the role of Externals has been emphasized in this subject. Then, some information which is related to what sort of reactions that Externals demonstrated to Takfir movement has been presented.In the first chapter, the description of faith concept has been done and next, some points of view have been evaluated. After that,“Blasphemy concept”which causes that the“faith concept”subjects to debates and“Fisk concept”which provides to understand the subject better have been explained. In the second chapter, the opinions which are related to“faith concept”of ecoles that we mentioned before have been compared and the important word of the subjects such as“increase and decrease in faith”,“faith of remember Mukalla”,“exception in faith”have been evaluated in accordance with the opinions of Mu'tazila and Sunni ecoles.