Sivas ili Gürün ilçesi merkez köyleri ağzı sözlüğü
The postgraduate thesis, the dialectic dictionary of province of Sivas, district of Gürün and its villages
  1. Tez No: 381993
  2. Yazar: ZEHRA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN EMİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız, sözlük, Gürün ilçesi, derleme
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 322
Özet
Çalışmamızda, Gürün ve merkeze bağlı köylerin söz varlığı derlenerek söz zenginliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Tezimizdeki amaç, dil çalışmalarının temelini oluşturan sözlüklere ve ağız hakkındaki araştırmalara katkı sağlamaktır.Elinizdeki çalışmayı oluştururken öncelikle TDK Derleme Sözlüğü I-XII taranmış ve Gürün'e ait olan sözcükler tespit edilerek listelenmiştir. Daha sonra, merkez ve merkeze bağlı köylerden kaynak kişilerden yararlanma, dinleyerek kaydetme ve ses kaydı yoluyla derleme yapılmıştır. Bu çerçevede, Gürün merkez ve merkeze bağlı 22 köy taranmıştır. Bunların dışında, Gürün hakkında basılmış kaynaklar, sanal kaynak olarak nitelendirilen internette hazırlanmış köy siteleri ve bireysel siteler, Kaymakamlık sitesi vb. yerler taranmıştır.Bu tez; Ön Söz, Kaynakça, Sonuç kısmından başka, Giriş, Sözlük ve Dizinler olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Gürün'e ait genel bilgilerin yanı sıra ağız kavramı ve ağız çalışmaları ile ilgili bazı bilgiler sunulmuştur. Sözlük bölümünde ise TDK'nin Derleme Sözlüğü'nde Gürün'e ait 4459 sözcük, bizim derlediğimiz 2493 sözcük olmak üzere toplam 7138 madde başı oluşturulmuştur. Derleme Sözlüğü'ndeki sözcüklerle bizim tespit ettiklerimizin madde başı veya anlamları bakımından farklı olanları, işaretlerle gösterilmiştir. Bu ayrıma uygun olarak, Dizinler bölümü oluşturulmuştur. Bu bölümde akrabalık ve aile isimleri; ikilemeler; yansımalar; birleşik fiiller; zaman isimleri; yemek isimleri; atasözleri; deyimler; dualar; beddualar dizinleri verilmiştir. Ayrıca, bu bölüme, sözlükte yer almayan ad ve lakaplar dizini de eklenmiştir. Çalışmanın, sözlük bilimi çalışmalarına katkı sunacağını umuyoruz.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to present the vocabulary by compiling the words of Gürün and its villages.The aim of this thesis is to set an example by contributing to the studies of lexicology and dialectic being the roots of the language.Creating the“Gürün dictionary”on which we study, first the compiled dictionary of TDK (Türkish Language Association) is examined and then the vocabulary of the villages compiled. The 23 villages of Gürün have been studied, and many human sources obtained. Many other sources about Gürün have been studied. The words of the dictionary we created and the words of TDK compiled dictionary have been compared and united under different bullet types. This thesis consists of two parts; introduction and dictionary. In the introduction, information about the dialect is presented as well as the information about Gürün. 4645 lexical entry is presented. We hope that this study contributes the studies of lexicology. Key words; Dialect, dictionary, lexicology, The district of Gürün, compilation.