İbn Rüşd ve ed-Daruriyyu fi Sınaati'n-Nahv
İbn Rüşd ve nahiv ilminde zaruriler
- Tez No: 382017
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: İbn Rüşd, Nahiv İlmi, Metot, Ekol, Ibn Rüşd, The Science of Nahiv, Method, School
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İbn Rüşd Endülüs Emevî devleti döneminde yaşamış bir âlimdir. İlim çevrelerinde filozof, hekim ve fakih olarak meşhur olan, Meşşāį ekolünün son temsilcisi olarak tanınmaktadır. İbn Rüşd'ün eđ-Đarūriyyu fį śınā'ati'n-naĥv adlı eserini inceledik. Birinci bölümde, İbn Rüşd'e kadar gelen nahiv çalışmalarını ve nahiv ekolleri incelenmiştir. İkinci bölümde İbn Rüş'ün ve eserleri tanıtılmıştır.Üçüncü bölümde İbn Rüşd'ün eđ-Đarūriyyu fį sınā'ati'n-naĥv adlı eserindeki metodu incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise kısa bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ibn Rüşd is a scholar who lived in the age of Endülüs Umayyad Dynasty. Being famous as a philosopher, doctor and nterpreter witihn scholorship world, he is known as the last representative of Meşşai School. In this study we have analysed Ibn Rüşd's work entitled ed-Daruriyyu fi sınaati'n-nahv.In the first chapter, the grammar studies and the schools before Ibn Rüşd has been examined.In the second chapter, Ibn Rüşd and his works have been introduced. In the third chapter Ibn Rüşd's method in his work ed-Daruriyyu fi sına ati'n-nahv has been analyzed. In the conclusion chapter, a short evaluation has been carried out.